В началото на 2017 година правителството във Финландия стартира своята двугодишна програма за отпускането безусловно на 560 евро месечно на 2000 случайно избрани граждани. Година по-късно официална информация за резултатите от инициативата няма, но включените в програмата вече са изградили своето мнение за ефекта й върху живота им.

Властите в европейската страна заявиха, че въвеждането на безусловен базов доход ще облекчи социалната система, като ограничи бюрокрацията. Целта е да се тества дали тази политика ще се окаже по-гъвкава и ефективна от съществуващите социални програми.

"Очаква се, че с безусловния базов доход хората ще бъдат стимулирани да станат по-активни на пазара на труда и чакаме да разберем дали това наистина ще бъде така", казва представителят от правителствената организация Kela Миска Симанайнен, който изследва ефекта на проекта.

Резултатите от проучването ще бъдат представени едва след като инициативата приключи през 2019 година. Дори преди обявяването им обаче експертите прогнозират, че Финландия ще се превърне в пионер в революцията, свързана с безусловния базов доход.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

"Ние водим дискусии по този въпрос от много години, всъщност от няколко десетилетия дори", посочва Симанайнен пред CNBC.

Темата за гражданската заплата стана особено популярна през последните години благодарение на подкрепата на големи имена в технологичната сфера, като Илън Мъск и Марк Зукърбърг. Двамата многократно са коментирали, че базовият доход може да бъде от голямо значение за служителите, които губят работата си в резултат на автоматизацията.

Подкрепящите идеята смятат, че отпусканите от държавата пари ще дадат по-голяма сигурност за хората, които искат да се преквалифицират или да стартират собствен бизнес.

Основната цел на финландските власти е чрез безусловния базов доход да подкрепят безработни хора, като изплащането на парите всеки месец да не бъде спирано и в случай, че бъдат наети.

"Главната идея е базовият доход да замени обезщетенията за безработица", обяснява Симанайнен.

Финландия дава безусловно €560 на граждани. Какво показва експериментът?

Финландия дава безусловно €560 на граждани. Какво показва експериментът?

Страната въведе програмата в началото на годината

Мика Русунен е сред късметлиите, избрани през миналата година да получават гражданска заплата. 16 месеца преди да бъде включен в програмата той е бил безработен. След като е включен в програмата, той решава да започне обучение в сферата на информационните технологии.

През миналата година Русунен получава работа в ИТ фирма, но въпреки това продължава да взема по 560 евро месечно по програмата.

"Преди да бъда нает от настоящия си работодател обмислях да създам своя компания и се радвам, че имам възможност наистина да го направя", споделя той.

"Базовият доход насърчава хората да работят, като са по-склонни да опитат на непълен работен ден или на по-ниска заплата. Мисля, че това е само в полза на обществото", казва още Мика Русунен.