Експертиментът с гарантиран базов доход във Финландия спечели огромно внимание и предизвика нови дебати около широко обсъжданата тема.

В свои скорошни изказвания двама експерти от страната Оли Кангас и Хайки Хюламо обясниха защо се провежда процесът и какво се стреми да покаже програмата.

Кангас е директор по правителствени и общностни отношения към социалноосигурителната институция Kela, а Хюламо е професор по социална политика в университета в Хелзинки.

Според тях експериментът цели да покаже как да се реформира финландската система за социална сигурност, за да съответства по-добре на промените в съвременния трудов живот.

Основният въпрос е да се провери дали методът ще насърчи безработните да приемат нови работни места и да търсят доходи от предприемачески дейности, заявиха експертите, цитирани от Independent.

Финландската схема е първата по рода си в Европа. Участниците получават всеки месец от 560 евро за две години, като не са принудени да доказват, че търсят работа през това време. Участниците са 2000 на брой и са избрани произволно.

От тях не се изисква да показват редовно на властите, че се нуждаят от плащането, какъвто е случаят със стандартните обезщетения за безработица. Участниците в експеримента могат харчат парите за каквото решат.

По думите на експертите програмата има потенциала да направи социалната сигурност "по-активна" и да намали възпиращите фактори за намиране на работа, присъщи на настоящите социални системи. Според тях това ще намали и бюрокрацията, както и ще опрости "прекалено сложната система за обезщетения".

Те заключават, че настоящият експеримент трябва да бъде последван от по-нататъшни проучвания, тъй като е необходима повече информация за основния доход, както и за настоящата система за обезщетения.

Финландия въведе експериментален гарантиран базов доход в началото на годината, като подобна пилотна програма стартира и в канадската провинция Онтарио.