Финландия се готви съвсем скоро да въведе експериментален гарантиран базов доход. Страната ще дава от януари 2017-а на 2000 безработни лица по 560 евро на месец без никакви условия.

Схемата, която ще направи Финландия първата страна с подобен начин на заплащане за безработните, ще се управлява от местния Институт за социално осигуряване, известен като Kela, пише Deutsche Welle.

"Смятаме, че това би могло да бъде по-голям стимул за хората най-малкото да се заемат с работа на непълно работно време", каза началникът на отдела по правни въпроси към Института Марюка Турунен.

Сумата, която хората без препитание ще получават, няма да бъде облагана с данъци дори и в случай че гражданите си намерят работа и започнат да печелят пари в допълнение към базовия доход.

По думите на Турунен много безработни финландци, които получават социални помощи, не искат да започват работа на непълно работно време, защото се страхуват, че след данъчно облагане сумата, която ще получават, ще бъде много ниска.

Участниците в "експеримента" ще бъдат избрани на случаен принцип, като гражданите са на възраст от 25 до 58 години.

Те ще разберат малко преди Нова година, че са избрани в схемата и нямат право да се откажат от участие. Самият проект се очаква да продължи около две години.

Критици на идеята смятат, че схемата може да възпрепятства хората да си намерят работа. Въпреки това, тъй като все повече и повече работни места в множество индустрии са автоматизирани, други твърдят, че въвеждането на базовия доход ще бъде необходимо, ако няма достатъчно позиции.

Швейцария също имаше предложение за въвеждането на безусловен базов доход, което беше отхвърлено след провеждането на референдум в страната.

Същевременно и канадската провинция Онтарио планира пилотна програма, която трябва да стартира през 2017 година.