Столицата на Германия Берлин може да въведе 1500 евро базов доход в недалечно бъдеще. Предложението е на кмета на града Михаел Мюлер, който призова за прекратяване на настоящата спорна система за социални помощи (Hartz IV).

Вместо нея всеки безработен жител на германската столица трябва да има право да получи "солидарен базов доход".

Настоящата социална система е една от най-важните части от голямата реформа на трудова реформа в Германия, приета в средата на предишното десетилетие от тогавашното коалиционно правителство, ръководено от Герхард Шрьодер.

Реформите значително утежниха условията, при които хората могат да претендират за социални помощи или обезщетения за безработица. Получателите са задължени редовно да посещават срещи и да показват, че активно търсят работа. Безработните германци в момента получават по 416 евро на месец.

Проработи ли експериментът на Финландия да дава по €560 безусловно на гражданите си?

Проработи ли експериментът на Финландия да дава по €560 безусловно на гражданите си?

Измина една година от старта на програмата

Реформите имат значителна роля за намаляването на безработицата в Германия до исторически ниски нива, но критиците твърдят, че те са задълбочили неравенството между богатите и бедните.

Мюлер също признава успеха им, но смята, че не е имало достатъчно "социално приемане" и вече е време "да сложи край на съществуващата система". Неговото контрапредложение е въвеждането на базов месечен доход в размер на около 1500 евро, част от който ще отива за пенсионни вноски.

Градоначалникът подчертава, че не става дум за универсален базов доход, тъй като хората ще трябва да работят, за да се възползват от него. Освен това плащанията няма да са достъпни за всички.

По-скоро ще ги получават безработните, но само когато са готови да вършат работата, която им се предлага.

Великобритания може да даде по £10 000 на всеки свой гражданин

Великобритания може да даде по £10 000 на всеки свой гражданин

Условието е той да бъде под 55 години

"Солидарността се практикува в двете посоки: държавата е в солидарност, защото подкрепя хората и им дава работата, от която се нуждаят. И обратно, те внасят труда си в области, които облагодетелстват нашата общност", посочва Мюлер.

Според кмета има много работни позиции, които се нуждаят от попълване, като придружители в автобуси и влакове. В бъдеще те биха могли да се превърнат в работни места като част от нова система.

Но това няма да бъде "принудителен труд". "Става въпрос за воля", отбеляза градоначалникът. Онези, които не желаят да вършат работата, ще получават настоящите социални помощи.

В момента в Берлин има около 160 000 безработни, а около 46 000 от тях са без работа от повече от една година.

По 560 евро на месец, без да работиш

По 560 евро на месец, без да работиш

Да, това е възможно

"Тази система няма да реши проблемите на всичките 160 000 безработни, но ако създадем 5000 или 10 000 работни места на първо време, вече сме постигнали много", смята Мюлер.

Той обаче признава, че не може да изпълни плана си без подкрепата на федералното правителство.

"Разчитаме на финансиране на системата ни за социална сигурност, която се финансира от федералното правителство. Това означава, че имаме нужда от тяхното съгласие", припомня кметът.