Заради претърпяна трудова злополука, бившият охранител Тим Бътън не е в състояние да работи. Той изглежда обречен на бедност и нищета, но един необичаен социален експеримент внезапно увеличава доходите му, мотивира го и променя живота му.

Благодарение на финансовата подкрепа от новата програма за универсален базов доход на канадската провинция Онтарио, за пръв път от години Бътън може да си позволи да посети за Коледа семейството си, което живее далеч.

Програмата го подтиква да се храни по-здравословно, да осъществи дълго отлаганото посещение при зъболекаря и да се запише на курс, който да му помогне да се върне на работа.

"Това е огромна разлика за мен", признава Бътън, визирайки почти 60%-ото увеличение на месечните обезщетения, което получава от октомври от властите в Онтарио.

Онтарио ще дава по $12 хиляди годишен базов доход на гражданите си

Онтарио ще дава по $12 хиляди на година безвъзмездно на гражданите си

Пилотният проект вече започна

Бившият охранител е един от онези 4000 души от различни социални прослойки, които през следващите 3 години ще получават универсален базов доход от канадските власти.

Целта на експеримента е да прецени дали предоставянето на повече пари на хората с ниски доходи, или живеещи на социални помощи, ще доведе до значителна разлика в материалните им възможности и ще промени техния живот.

Реакциите на хора като Бътън и ефектът от тази промяна ще бъдат наблюдавани внимателно от социолози, икономисти, политици в Канада и по цял свят.

Най-малката провинция в Канада ще дава гражданска заплата на населението си

Най-малката провинция в Канада ще дава гражданска заплата на населението си

Пилотният проект ще бъде подкрепен от правителството

"Води ли до по-добри резултати от гледна точка на образованието за децата? Създава ли по-добър здравословен статус след 3-те години от този начин на живот? Води ли до по-силно влечение към работата, ако няма сериозна пречка да се работи?", посочва бившият канадски сенатор Хю Сегал, използван от правителството на Онтарио като консултант за пилотния проект.

В програмата имат право да участват всички, които са безработни или с годишен доход под 34 000 канадски долара (26 000 щатски долара). Необвързаните получават до 17 000 канадски долара (13 000 щатски долара) годишно от базовия доход и могат да запазят половината от това, което печелят от работа. Двойките получават 24 000 канадски долара (19 000 щатски долара) на година.

За да получават такъв доход, живеещите на социални помощи в Канада ще трябва на практика да се откажат от месечното си обезщетение, така че това се счита за стимул за работа.

Още един милиардер подкрепи идеята за базов доход

Още един милиардер подкрепи идеята за базов доход

Автоматизацията заплашва работните места, смята Брансън

Идеята е да се стимулира включването в пазара на труда на фона на опасенията, че в бъдеще технологиите ще премахнат много от работните места.

Технологичните лидери като създателя на Facebook Марк Зукърбърг и основателя на Tesla Илън Мъск насърчават тази идея като начин за справяне с очакваната загуба на работни места вследствие на автоматизацията и изкуствения интелект.

Премиерът на Онтарио Катлийн Уин смята, че експериментът се корени в страха, че ще има масово преместване на работни места в размер, невиждан от времето на Индустриалната революция, и правителствата трябва да се справят с това.

"Виждам го ежедневно. Отивам в някоя фабрика, а мениджърът на завода ми казва къде е имало 20 души, а сега на тяхното място има една машина. Трябва да разберем какво може да се случи, ако наистина се стигне до разрушаването на труда, което много икономисти предвиждат", обясни Уин.

По 560 евро на месец, без да работиш

По 560 евро на месец, без да работиш

Да, това е възможно

Финландия също провежда експеримент с универсален базов доход, като разпределя пари на 2000 случайно подбрани хора. Страната се учи как да адаптира социалната си система към промените в професиите и работните места, да стимулира хората да работят и да опрости бюрокрацията на обезщетенията. Макар и в по-малък мащаб, подобен експеримент е изпробван и в Оукланд, Калифорния.

Дейвид Уейкли, адвокат по трудово право, смята, че базовият доход звучи като чудесна идея, но се съмнява, че може да се развие в по-голям мащаб.

"Не мисля, че цената му е достъпна. Количеството е напълно неуправляемо, а разходът за това е огромен. Цената е изумителна", посочва Уейкли. Той смята, че базовият доход ще създаде демотивация за работа.

Други критици твърдят, че мярката не води до никаква смислена промяна и е нещо, което в крайна сметка може да намали други социални облаги.