Американските милионери започват да намаляват разходите си и стават по-пестеливи на фона на високата инфлация, установи проучването на CNBC - Millionaire Survey. Участниците в проучването са американци с инвестиционни активи над 1 милион долара.

Оказва се, че 80% от анкетираните планират да намалят разходите си през този празничен сезон поради нарастващите цени на потребителските стоки. В същото време, най-склонни към пестеливост са богаташите на възраст между 30 и 40 години - в тази възрастова категория 100% от анкетираните, т.е. всички, са изразили намерението си да намалят разходите си. Но пък най-малко склонни към пестеливост са милионерите на възраст над 60 години, при които 78% смятат да намалят разходите си.

На въпроса как реагират на високата инфлация, 52% от милионерите под 40 години казват, че вече обръщат повече внимание на цените, когато пазаруват, а една трета от тях отговарят, че са намалили честота на посещенията на ресторанти.

"Милионерите в САЩ общо взето стават по-внимателни при харченето на пари", коментира Джордж Уолпър, президент на Spectrem Group, която проведе проучването Millionaire Survey съвместно със CNBC.

Участващите в проучването американски милионери се разминават в мнението си по въпроса, дали си струва да се коригира съставът на активите в инвестиционните портфейли заради инфлацията.

Така, 29% от анкетираните съобщават, че вече са направили промени в инвестиционните си портфейли на фона на растящите цени на потребителските стоки, а 11% планират да го направят.

В същото време, 30% от участващите в допитването богаташи съобщават, че се колебаят дали да направят въпросните промени, докато други 30% изобщо не планират да преразгледат състава на инвестиционните си портфейли заради инфлацията.

По думите на президента на провелата изследването Spectrem Group Джордж Уолпър, макар че повечето инвеститори-милионери са наясно че е необходимо да коригират своите инвестиционни портфейли, те не са сигурни обаче какви точно мерки да предприемат в тази насока.

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Основната цел продължава да е сдържане темпа на инфлацията

Проучването също така показва, че повечето милионери очакват високата инфлация в САЩ да продължи и през 2023 година. Повечето респонденти смятат, че настоящото високо ниво на инфлация ще продължи поне още една година (т.е. и през цялата 2023 г.), а 12% дори прогнозират, че високата инфлация може да продължи от 2 до 5 години.

В същото време, респондентите като цяло са сигурни в способността на Федералния резерв на САЩ да забави темпа на инфлацията. По-голямата част от анкетираните (58%) казват, че са "уверени" или "много уверени" в способността на Фед да забави растежа на цените на потребителските стоки. Все пак 37% отговарят, че "изобщо не са сигурни" в това.

Интересно е да се отбележи, че най-висока степен на доверие в способността на Фед да забави темпа на инфлация изразяват милионерите под 40 години - 55% от респондентите от тази категория казват, че са "много уверени" във Фед, докато от богаташите над 60 години, само 5% изразяват такава голяма увереност. Според Джордж Уолпър, това може би е свързано с факта, че родените след 1980 г., "все още не са се сбъсквали с такова високо ниво на инфлация и на банкови лихви".

Проучването сред милионерите в САЩ Millionaire Survey е проведено през ноември 2022 г. сред 761 респонденти. Това проучване се провежда два пъти годишно - през есента и пролетта.

Да "заложим" ли на Бъфет - да се следва ли (буквално) инвестиционния гуру

Да "заложим" ли на Бъфет - да се следва ли (буквално) инвестиционния гуру

Акции на кои компании са в Топ 10 на инвестиционния портфейл на Бъфет