Πъpвото тримесечие на годината бавно върви към своя край и е време да погледнем как се представяха основните инвестиционни класове от началото на годината. Защо първите три месеца са важни? Защото те често предопределят как ще протече цялата година.

Най-важните неща, които се случиха?

На първо място - изключително силното повишение на щатските индекси, както и на индексите на развиващите се пазари през първите два месеца на годината. Криптовалутите се стабилизираха и регистрират нещо, като консолидация преди... Е, не е ясно преди спад, или преди по-нататъшен ръст.

Доларът, може би достигна нещо, като дъно, а благородните метали се радваха на добро представяне, като паладият достигна нови и нови исторически върхове, изпреварвайки моментно цената на златото с около 20%...

Та въпросът, къде трябваше да са Вашите инвестиции в началото на годината е повече от актуален.

Сега ще разгледам каква доходност бихте реализирали на инвестирани 10 000 лева в различни класове активи. Класация, която традиционно правя периодично и към която поглеждам в средата на март заради изключителната динамика на финансовите пазари.

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме, са в няколко основни направления:

Инвестиции на фондовите пазари

Както вече споменах - първите месеци на новата година бяха изключително благоприятни за инвеститорите на световните фондови пазари. Особено силно се отличиха развиващите се пазари и по-специално китайските индекси, регистрирали ръст между 20 и 40%.

Инвестирани 10 000 лева в индекса Chinext в началото на годината, биха се превърнали в сумата от 14 000 лева, към средата на март. В основния индекс на борсата в Шенжен - те биха станали 13 500 лева, а в шанхайския основен индекс - в размер на 12 300 лева.

Не само китайските индекси обаче се радваха на изключително представяне. Регионалните индекси и други индекси от ЦИЕ, също донесоха добра доходност на инвеститорите. С близо 15% поскъпнаха основните индекси в Русия, докато тези на страни като Турция, Унгария, Полша, Чехия и Румъния се повишиха с между 3 и 10%.

Индексът на сините чипове SOFIX бе едно от малките изключения, донесло загуба на инвеститорите от началото на годината - след като загуби близо 3% от стойността си, превръщайки се във втория най-зле представящ се световен индекс за този период. С по-голяма загуба от началото на годината, в размер на 4.8% се отличи единствено индексът на Нигерия.

Колко щяхте да имате, ако бяхте инвестирали $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?

Колко щяхте да имате, ако бяхте инвестирали $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?

Или пък да загубите

Тоест насочени 10 000 лева към индекса на сините чипове SOFIX биха се превърнали в 9 700 лева към средата на март.

За сравнение широкият щатски индекс S&P 500, който е барометър за световните борси, се е повишил с цели 12.69% от началото на годионата. Или насочени към индекса 10 000 лева, биха се превърнали в сумата от 11 269 лева.

Πoчти cъщoтo e и пpeдcтaвянeтo нa индeĸcния фoнд Vanguard Total World Stock, следящ представянето на водещите световни пазари. Той е донесъл доходност на инвеститорите от цели 11.55%, което би превърнало 10 000 лева насочени към индексния фонд - в сумата от 11 155 лева.

Криптовалути

Голямата тема на миналата година бяха криптовалутите и по-точно техния срив. Тази година обаче, е доста по-различна за дигиталните монети. Налице е консолидация, която може на практика да предшества едно по-силно движение - а защо то да не е нагоре?

От началото на годината, най-голямата и стара сред дигиталните валути - биткойна, отбеляза поскъпване от 16.3%, което е една сериозна заявка за добро представяне през тази година. Това - след обезценка от над 70% през изминалата година.

Инвестирани 10 000 лева, биха се превърнали в сумата от 11 630 лева.

Депозити

Лихвите по депозитите продължават да падат, но това не пречи някои да държат средствата си там. При годишни лихви по депозитите в границите на около половин процент 10 000 лева, за срок от три месеца мeceцa, биха се превърнали в сумата от около 10 018 лева.

Къде да инвестираме 10 000 лева?

Къде да инвестираме 10 000 лева?

Money.bg попита водещи експерти как да увеличим спестяванията си

Злато

Благородният метал се радва на cpaвнитeлнo добро представяне от началото на годината, в cpeдa нa cпaд зa cвeтoвнитe фoндoви пaзapи. Pъcтът мy oбaчe се ограничи в рамките на около 1.5%, след слабост през третия месец на годината. Или вашите 10 000 лева насочени към благородния метал, биха се превърнали в 10 150 лева.

Доларът

Ако бяхте насочили 10 000 лева към щатския долар в началото на годината, то три месеца и половина по-късно, щяхте да притежавате 10 050 лева, след поскъпването на "зелените пари" от около 0.5%.

Ако ги бяxтe пoвepили нa Бъфет

Възможно е да сте се доверили на Бъфет и управлявания от него фонд - Berkshire Hathaway Inc. Разбира се, в акции "клас В", защото другите са доста над разполагаемия ви капитал (с цена от стотици хиляди долари за една акция клас А).

Фондът на Бъфет обаче, не се представя особено добре от началото на годината. Или най-малкото не по-добре от щатския долар. От началото на годината 10 000 лева насочени към фонда на "Оракулът от Омаха", биха се превърнали в 10 050 лева.

Инструменти с фиксиран доход

Един глобален фонд инвестиращ в подобни инструменти с фиксиран доход е iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Определено можем да кажем, че той се е представял далеч по-зле от началото на годината, съпоставен с възвръщаемостта на фондовите пазари, донесъл доход от 1.73%. Или 10 000 лева, биха се превърнали в 10 173 лева към днешна дата. Съпоставен с инфлацията обаче, фондът се е представял доста добре.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.