Новата банкнота във Великобритания от 5 паунда се превърна в хит сред нумизматици и колекционери, а ценни екземпляри от представителите на британската валута вече са пуснати на търг в платформите за електронна търговия като eBay.

Именно първите отпечатани банкноти са и най-ценните за колекционери от цял свят, които желаят да се сдобият с редкия екземпляр.

Новите пластмасови банкноти, които първи са излезли от пресата за печатане на пари, се продават за 140 пъти по-висока сума от тяхната номинална стойност в eBay, показа проверка на money.bg в платформата за онлайн търговия.

Банкнотата, която е с лика на Уинстън Чърчил, е изработена от тънък слой пластмаса и влезе в официално в обращение преди около две седмици.

Сред обявите за закупуване най-нови представители на британската валута се срещат банкноти, които се предлагат за сумата до 700 паунда при директно закупуване.

В същото време пластмасовата банкнота е пусната и на търг, като до момента предложените суми тук варират от 190 до 290 паунда за брой. 

В някои от наддаванията са се включили повече от 60 желаещи да се сдобият с рядката банкнота, която е първа по рода си за Острова.

Сумата за доставката на новата придобивка варира, като цените са между 20 и 40 паунда, а разходите по доставянето са за сметка на получателя.

Колекционерите се насочват най-вече към банкноти със серийни номера, започващи AA01, а търговците уверяват, че банкнотите са в отлично състояние и без какъвто и да е било дефект.

Банкнотата, която е отпечатана по това технология, има над два пъти по-дълъг живот от обикновените хартиени пари и може да издържи 5 години заради трайността на полимерния материал. В същото време тя е и много по-трудна за фалшификация.