Почти всеки втори руснак (47%) би искал да обвърже заплатата си с долара или еврото. Докато 31% от гражданите на Руската федерация смятат такава връзка за ненужна, това показва проучване на Изследователския център на портала SuperJob.ru.

Според проучването сред възрастовите категории такава обвързване с долара и еврото най-оптимално и изгодно за тях по-често определят руснаците на възраст под 34 години (56%).

Рубли за черни дни: Какви спестявания имат руснаците

Рубли за черни дни: Какви спестявания имат руснаците

70% от тях имат "финансова възглавница" в случай на загуба на доходи

Що се отнася до предпочитанията на респондентите в зависимост от нивото на доходите, според проучването, колкото по-висока е заплатата, толкова по-голямо е желанието тя да се обвърже с долара или еврото. Сред анкетираните, които печелят по-малко от 50 хиляди рубли на месец (1140 лева при актуален курс на БНБ курс 1 лев = 43,89 рубли), този показател е на ниво 41%, сред руските граждани с доход от 80 хиляди рубли - 51%, отбелязват в SuperJob.ru, цитирани от finmarket.ru.

Според проучването 1% от заплатите на респондентите са обвързани с курса на долара или еврото: най-често топ мениджърите на бизнес организации работят при такива условия.

От своя страна около една трета от анкетираните (31%) смятат подобна връзка за ненужна, като се аргументират, че не искат да се тревожат за всеки скок на цените, а също и че харчат парите си изключително в рубли, показва проучването.

Всеки пети участник в анкетата (21%) не знае как да се отнася към тази идея.

Какви доходи биха искали да имат руснаците, за да са щастливи?

Какви доходи биха искали да имат руснаците, за да са щастливи?

Според проучването руският мъж се нуждае от повече пари от една жена

Проучването е проведено в периода 1-11 февруари 2022 г. сред 1,6 хиляди респонденти на възраст 18 и повече години, представляващи икономически активното население на Русия и имащи работа, в 389 населени места на Руската федерация, във всички федерални окръзи.