При първото затваряне на икономиките, хората се втурнаха към супермаркетите и започнаха да изкупуват всевъзможни хранителни и домашни стоки, една от любимите от които се оказа тоалетната хартия. Това изстреля търсенето за нея и продажбите на заводите за хартия.

Сега нидерладнската организация NIBUD се зае да изчислява колко точно струва това и кой плаща. Отговорите са: 2,4 евро на ден на сметката на работодателят ви.

В окото на бурята: Кои страни са лидери по търсене на тоалетна хартия

В окото на бурята: Кои страни са лидери по търсене на тоалетна хартия

Най-сериозно растат приходите на италианските компании

В калкулациите на институцията се включват както потреблението на чай и кафе по време на работата от вкъщи, така и тоалетната хартия и амортизацията на столовете и бюрата. "Буквално изчислихме колко чаени лъжички има в средностатистическото домакинство и от там не е трудно да се изчислят разходите", каза Габриел Беновил от NIBUD.

Привидно тази сума идва от джоба на самите работещи, които стоят у дома и това със сигурност е вярно в България. Но в Нидерландия някои организации вече започнаха да плащат на служителите си бонуси за това, че работят от вкъщи. Сред тях е и правителството, които изплащат почти по 400 евро на чиновниците, които работят от дома си, под формата на "коронавирус бонус", важат от март до края на тази година (поне).

Други организации пък плащат на служителите си да оборудват домовете. Сред тях е банката ABN Amro, която обаче не осигурява допълнително възнаграждение за дневните им нужди, включително за тоалетната хартия в работно време.

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Тя може да се превърне в първата страна в Европа с подобно законодателство

Същевременно разходите от 2 евро подлежи на калибриране. Тъй като тя е средна стойност, сумата може да се калибрира спрямо фактори като изолацията на дома, начинът на отопление и други.

Сходен феномен се наблюдава и в други европейски страни. В Испания работодателите са задължени да плащат за поддръжка на дома и оборудването; в Германия вече беше предложено законодателство, позволяващо работата от вкъщи и извън извънредните положения, а във Франция има закони, забраняващи изпращането на имейли в извънработно време. Във Великобритания пък се обсъжда възможността да бъдат въведени данъчни облекчения за оборудване, използващо се за работа от вкъщи, припомня Reuters.

Връщайки се в Нидерландия, асоциацията на работодателите AWVN изтъкна, че плащането на подобни дневни разходи няма особен смисъл в момент на криза, а и като се вземат предвид всички облаги, на които служителите се радват.

Колко струва да работиш "от вкъщи" на Малдивите?

Колко струва да работиш "от вкъщи" на Малдивите?

Курорт в страната започна да предлага луксозни пакети, за да компенсира срива на приходите си

"Призивите на синдикатите са работниците да получават допълнителни компенсации, тъй като хората сами си правят кафето вкъщи - но може да се обърне внимание, че служителите получават и много повече свободно време, докато са у дома", каза председателят на институцията Янес ван дер Велде.

По думите му, ако работещите искат да получат компенсации за работното си време от вкъщи, те ще трябва да бъдат взети от други форми на възнаграждението им, например от компенсациите за лизинг на автомобили или от бонусите им за пътуване до работа.

"Почти никъде няма как хората да получат допълнителен "бонус" над заплатата си - определено не по време на икономическа рецесия", каза ван дер Велде.