74-годишният милиардер, основател на частния фонд Colony Capital и бивш председател на учредителния фонд за тогавашния президент Доналд Тръмп през 2017 г. Томас Барак, беше арестуван по обвинение, че действа като агент на Обединените арабски емирства, става ясно от съобщение на министерството на правосъдието на САЩ.

Според институцията, той е изпълнявал тази роля в периода между април 2016 и април 2018 г. Друго обвинение на Барак е, че е давал фалшиви показания на предишни разпити.

"Барак и други обвиняеми многократно се възползваха от връзките си и от контактите с кандидат, който в крайна сметка беше избран за президент, за да постигнат политическите цели на чуждестранното правителство, без да разкриват работата си за него", става ясно от обвинителния документ.

Милиардерът е част от група от четирима души, обвинени, че са действали като агенти на Обединените арабски емирства. Според министерството на правосъдието, сред техните цели като агенти е било изискването да повлияят върху президентските избори, на които беше избран Доналд Тръмп.

"Подсъдимите, използвайки властовите си позиции и влияние през изборната година, са участвали в заговор за незаконно представляване на интересите на Обединените арабски емирства в САЩ", посочи изпълняващият длъжността щатски прокурор на Ню Йорк Жаклин М. Касулис. "Арестите им служат като предупреждение за онези, които действат по указания на чужди правителства."