Германското министерство на отбраната е решило да не купува F-35, които трябваше да заменят остаряващите Tornado. Вместо това ведомството обмисля покупката на или повече Eurofighter от Airbus или F/A-18 от Boeing. Покупката на вторите би било победа за администрацията на Доналд Тръмп, но удар по Lokcheed Martin, коментира The Wall Street Journal.

Министерството все още не е взело решение, но потенциалната поръчка за Boeing би била в размер на над €10 милиарда. Един F/A-18 струва около $70 милиона. Обмисля се покупката на 45 самолета.

Освен Eurofighter, F-35 и F/A-18, Германия първоначално е обмисляла и F-15, също произведен от Boeing, но по-късно се е отказала.

Решението дали ще бъде купен Eurofighter или F/A-18 е до голяма степен политическо, след като Берлин трябва да балансира между двама от най-близките си партньори: САЩ или Франция.

Ако Германия избере американски самолети, това със сигурност ще зарадва американското правителство, което отдавна настоява Германия да повиши разходите си за отбрана и лобира силно за американски модели.

Франция, от друга страна, не иска Берлин да закупи по-модерните F-35, които ще служат далеч по-дълго. Според анализатори, покупката на по-стари F/A-18 е далеч по-малка заплаха за френско-германските планове за създаванео на супермодерна Future Combat Air System лсед 2035 г.

Не бива да бъдат отписвани и Eurofighter, макар че са по-стари модели. Този вариант е одобряван широко и в парламента, особено сред социалдемократите.

Boeing записа над $100 милиарда приходи за първи път в историята си

Boeing записа над $100 милиарда приходи за първи път в историята си

И компанията очаква 2019 да е още по-добра