"Учуден съм, че президента се поддава на фалшиви новини", заяви финансовият министър Асен Василев. Спорен него един от мотивите, с който президента Румен Радев обяви, че ще наложи вето на закона за бюджета за 2024-а, а именно, че в него се предвиждали приходи от продажба на държавни земи, е напълно несъстоятелен.

"Проектозакона за държавния бюджет има 109 члена и в нито един от тях такъв текст не е записан", обясни Василев. Той подчерта, че ако президента наложи вето на държавния бюджет, съществува риск страната да влезе в 2024-а без бюджет и веднага направи аналогии с миналата година, с намека, че може би президентът се стреми към точно такава ситуация. "Тогава служебното правителство не предложи нов бюджет и заложи огромен бюджетен дефицит. По този начин президента имаше явното намерение да саботира влизането на България в Еврозоната", каза Василев

На коментара на журналист от Money.bg, че ако проектобюджета бъде приет до средата на декември, дори и след президентско вето Народното събрание ще има време до Коледа да го гласува отново, Василев заяви, че това зависи от обстоятелството дали президента ще наложи ветото веднага след приемането на закона или ще се възползва максимално от 14-дневния срок след приемането му, на който има право.

Печалбата на "Газпром" за 9-те месеца се срина

Печалбата на "Газпром" за 9-те месеца се срина

От друга страна, наблюдава се увеличение на ликвидността

Василев обяви, че към края на октомври дефицита е 0.8% от БВП така, че планирания 3% дефицит е напълно постижим. "Много е важно да се каже, че държавните финанси трябва да продължат от една страна да подпомагат доходите на хората, а от друга да подкрепят една сериозна инвестиционна програма. Всичко това трябва да става в рамките на 3% дефицит, които са позволени от еврорегулациите. Това води до развитие на българската икономика, което не е напълно и директно зависимо от европейските икономики, както бе досега. Знаете, че като кихнеше Германия, България я хващаше много тежка настинка. А в момента у нас имаме вътрешно потребление, което позволява тези шокове да бъдат обрани. Затова сега ние не влизаме в рецесия като част от големите европейски икономики а имаме ръст на БВП от 1.8 процента", заяви финансовия министър.

По въпроса за другият мотив на президента да заплаши налагане на вето върху бюджета, а именно планираната допълнителна вноски от Газпром по доставката на газ. Василев направи следните уточнения: "Вноската е начислена към Газпром. В момента дружеството оспорва нейното внасяне, тъй като не са задължено лице по закон. Сега текат се подготвят законови предложения, така че този проблем да бъде правно изчистен. Българското правителство има твърдото намерение да си събере вноската от Газпром."

Министърът поясни, че смята на направи Газпром задължени лице по българският закон, като компания, която ползва българската инфраструктура. "Това ще позволи на агенция "Митници" и на НАП да усвоят гаранцията от над 1 милиард, която Газпром е дала", обяви Василев.

Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява опасно

Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява опасно

Икономистът се усъмни в скорошното ни присъединяване към еврозоната

На въпрос на Money.bg къде е тази гаранция, защото в баланса на "Булгартрансгаз" към средата на годината са записани гаранции по дължими плащания за общо около 150 млн. лева, министърът обясни, че трябва да провери къде е тази гаранция е отразена, но според него от смият Булгартрансгаз са го уверили, че такава гаранция съществува.

Асен Василев подчерта, че независимо какво говори президента, Булгартрансгаз не е заплашен от декапитализация.

На въпрос на Money.bg какво ще се случи, ако Конституционния съд по искане на президента отхвърли въпросната вноска, Василев уточни, че тя вече не предвидена като приход в последната версия на проектобюджета. Отпадането и като приход е компенсирано с намаляване на собствените за странната средства за инвестиционни разходи. А на следващия въпрос; След като собствените инвестиционни разходи са намалени къде са буферите в бюджета, Василев каза, че такива има достатъчно, но засега няма да ги разкрие.