Германските власти са готови да помогнат на Италия да се справи с пандемията на коронавирус. Страната може също така да подкрепи Италия със спешен заем.

Берлин предлага да даде на Италия кредит от Европейския механизъм за стабилност с минимални условия, обяснява пред Bloomberg германски служител, запознат с дебатите в правителството.

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Страната е изправена пред най-големия срив на индустриалното производство от Голямата рецесия насам

Германците също така се притесняват, че Италия вече е имала значителни структурни проблеми, още преди удара на вируса, добавя официалният представител. Във вторник министрите на финансите в еврозоната ще проведат видеоконференция, за да обсъдят следващите стъпки. Говорителят на финансовото министерство на Германия Денис Колберг заяви на пресконференция във вторник, че всички варианти се разглеждат. ЕК също обяви, че мерките се обсъждат.

През последната седмица правителството на Меркел обяви безпрецедентни мерки за помощ на германската икономика заради забавянето. Канцлерът се позова на кризата, за да спре ангажимента за балансиран бюджет, като излезе с програма за извънреден бюджет, предвиждащ публична гаранция от 550 милиарда евро (590 милиарда долара), за да задържи компаниите на крака. Това включва още 750 милиарда евро мерки като допълнителни разходи, помощ за компаниите, държавни кредити и гаранции за заем.

Ifo: Икономиката на Германия може да се свие с 20%

Най-голямата европейска икономика може да се свие с 20% заради коронавируса

На Острова очакват поне 10% спад

Италия едва ли ще успее сама

Целенасочената подкрепа за Италия не е на масата за преговори, каза италиански официален представител с молба да не бъде назован. Той добави, че Италия не се нуждае от подобни помощи. Според него по-скоро финансовите ръководители в блока обсъждат иновативни мерки за справяне с кризата, която засяга цялата еврозона, а някои страни се съмняват в необходимостта от създаване на общ инструмент.

И все пак Италия понесе огромни щети заради коронавируса. Досега в страната са загинали над 5 000 души. От 7 март почти цялото производство е спряно. Публичният дълг на Италия беше 135% от БВП преди огнището, което поставя държавата в неизгодна ситуация за защита на компаниите.

Италия забрани късите продажби на акции

Италия забрани късите продажби на акции

Причината е сривът на борсата в Милано със 17% в четвъртък

Премиерът Джузепе Конте е стартирал стимулиращ план за 25 милиарда евро - усилие, което вероятно ще бъде крайно недостатъчно на икономиката. Прогнозата на Bloomberg Economics е за свиване с до 5,3% през първото тримесечие - и това беше преди правителството да спре всички несъществени дейности в събота.

Финансовите ръководители на еврозоната са оптимистични, че ще успеят да осигурят още един тласък за Италия във вторник, въпреки че успехът не е гарантиран, посочват представители.

Германия също е пред тежка рецесия

Междувременно ситуацията в Германия също не е цветуща. Мерките срещу пандемията от коронавирус са на път да доведат до най-тежкия срив в производството на страната от над десетилетие, а икономиката се очаква да спадне с 5% за цялата 2020 година. Това сочат прогнозни данни на финансовото министерство.

Последните очаквания бяха икономиката на страната да нарасне с 1,1%, а ако обновеното виждане се сбъдне, това ще е най-тежкият спад за стопанството от Голямата рецесия насам.

За момента канцлерът Ангела Меркел е на мнение, че пълното спиране на икономиката ще доведе до спомени за Източна Германия. "Подобни ограничения са оправдани само ако е абсолютно необходимо", каза тя в телевизионно обръщение към гражданите.

Доказано болните в Германия са около 22 хиляди души.

Търговията с Италия допринася за 8% от икономиката ни. Но тя може да бъде тежко засегната

Търговията с Италия допринася за 8% от икономиката ни. Но тя може да бъде тежко засегната

Разпространението на вируса застрашава и ключов сектор за страната ни