Германия обмисля национализация на подразделенията на Gazprom ("Газпром") и Rosneft ("Роснефт") в страната на фона на безпокойството за сигурността на енергийните доставки, съобщи бизнес ежедневникът Handelsblatt, цитиран от Ройтерс.

Дискусиите между висши представители на министерството и канцлера Олаф Шолц целят да предотвратят големи прекъсвания на енергийните доставки, ако някоя от компаниите, които са системно важни за Германия, започне да изпитва трудности, съобщи вестникът.

9 европейски страни със скок на вноса от „Газпром“ през март, начело с Хърватия и Полша

9 европейски страни със скок на вноса от „Газпром“ през март, начело с Хърватия и Полша

На фона на санкциите Полша увеличава вноса на руски газ със 72%, а Италия - с 52%

И двете компании са незаменими на германския енергиен пазар, като Gazprom Germania ("Газпром Германия") разполага с големи газови хранилища, а  Rosneft Deutschland ("Роснефт Германия") е ключов играч на пазара на бензин, дизел и керосин.

В същото време компаниите рискуват да изпаднат в "технически фалит", след като банки и бизнес партньори се дистанцират от компании с руски собственици, откакто бяха въведени западните санкции срещу Русия.

Китай обмисля покупки на дялове в „Газпром“ и „Русал“

Китай обмисля покупки на дялове в „Газпром“ и „Русал“

Това може да стане чрез държавни китайски компании

Засега представители на двете компании и на германското министерство на икономиката не са отговорили на запитванията за коментар по темата.