Корекции в Плана за възстановяване и устойчивост България може да поиска в още една област - туризмът. Това стана ясно от телевизионно интервю на ресорния министър Илин Димитров. Той ще настоява за повече средства в сектора.

"Нито лев не е предвиден специално за туризъм, а планът е за цялата икономика. Туризмът е допустим за кандидатстване - ако имаме възможност да го преработим, ние ще успеем да насочим повече средства за сектора ни", отбеляза Димитров, цитиран от БТА.

ИПИ: Най-големите рискове пред Плана за възстановяване са политически

Корупция и лоша администрация - най-големите рискове пред БГ плана за възстановяване

Експертите дадоха конкретни препоръки как България да не пропилее европейския ресурс

По думите му планът е правен от няколко правителства, но туризмът е "останал настрани" и затова сега "активно" ще настоява за още пари.

В същото време, Илин Димитров посочи, че секторът се възстановява добре след пандемията - през 2019 г. туристите у нас са били 7 740 000, 5 356 000 през 2021 г., 6 976 000 през 2022 г. Въпреки войната и въпреки трудностите, ние вървим напред: очаквам през следващата година да задминем 2019 г. по пазари, заяви той.

Силно лято за българския туризъм

Силно лято за българския туризъм

Туристите похарчиха с 19% повече това лято у нас, спрямо последнота предкризисна година

Димитров добави, че очаква през 2023 г. приходите от туризма да са 8,5 млрд. лева. Министърът коментира още, че над 60 % от туристите у нас са българи.