Прага засилва кампанията си срещу Airbnb и други подобни услуги, пише Bloomberg. Властите в града казват, че краткосрочните наеми правят местния жилищен пазар недостъпен и променят изгледа на цели квартали.

Тази седмица чешката столица одобри план, който призовава за законодателни промени, според които местните власти ще имат правото да ограничават краткосрочните наеми, да подобрят събирането на данъци и да накарат платформите да споделят повече информация за потребителите, включително за броя на гостите. Прага от години обсъжда дали са нужни по-строги мерки. Проблемът стана по-сериозен наскоро заради увеличения брой жилища, които се отдават под наем в града, както и заради оплакванията на гражданите относно шума, щетите върху исторически сгради и ръста на наемите. Градът се бори и с недостиг на апартаменти, свалени от пазара от собственици, които искат да ги отдават краткосрочно под наем.

Airbnb обаче не смята, че създава проблем на пазара. Според данни на компанията едва 1,8% от жилищата в града се отдават под наем в платформата. Едва ли толкова малък дял би могъл да има такъв ефект върху цените, а причината по-скоро се крие паричната политика на ЕЦБ, която покачва цените в цяла Европа, включително и в България.

От компанията посочват още, че работят заедно с градските власти, за да намерят решение.

Защо Прага и Талин са най-добрите места за живот в Източна Европа?

Защо Прага и Талин са най-добрите места за живот в Източна Европа?

София попада в топ 3 на столиците с най-благоприятни условия за правене на бизнес, сочи проучване