Най-добрата столица за живот в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е Прага. Това показва проучване на онлайн платформата Emerging Europe. След нея на второ място е Талин, докато най-лошата за живот столица в региона е Киев.

От платформата разглеждат конкретно двата лидера в това отношение по-подробно.

Защо Прага е лидерът?

Според проучването чешката столица предлага най-високо качество на живот от всички 23 такива в ЦИЕ. Градът води останалите в класацията на база на различни фактори - от продължителност на живота, здравеопазване, през качество на обществения транспорт и образованието, разходи за живот, замърсяване и сигурност.

Най-добре Прага се класира в няколко категории - здравеопазване, сигурни пътища и най-голям брой на университетите, влизащи в топ 1000 в Европа. Сред големите плюсове за града са още добрата транспортна връзка със съседните държави, бързият интернет, ниското ниво на безработицата и високото такова на лична свобода.

Докато разходите за живот там са относително високи в сравнение с останалите в региона, покупателната способност е най-високата в сравнение с всички останали столици в ЦИЕ.

На Чехия ѝ трябват 500 000 работници. И тя ще търси такива в Украйна и Молдова

На Чехия ѝ трябват 500 000 работници. И тя ще търси такива в Украйна и Молдова

Прага увеличава квотите за хора от трети страни

Талин - малкият град с големи възможности

Талин може да бъде наречен бутикова столица, като се има предвид неговата площ и население. Там живеят под 500 000 души, но това не му пречи да застане на втората позиция като най-добрата столица за живот в ЦИЕ.

Това, с което се отличава основно градът, е най-ниското ниво на корупция, доброто здравеопазване, условията за правене на бизнес и чистият въздух. В допълнение Талин е предприемачески хъб за региона особено що се отнася за технологичния сектор.

Докато разходите за живот в естонската столица са вторите най-високи след Прага, то бързият растеж на заплатите, стимулиран от технологичния бум, гарантират по-висока покупателна способност от всеки друг град в региона.

Как Естония стана най-успешната източноевропейска икономика?

Тайните на малката източноевропейска страна, която увеличи 6 пъти икономиката си

Промяната за последните 2 десетилетия е впечатляваща

Изненадите от класацията

В топ 10 на най-добрите столици за живот в ЦИЕ се нареждат още съответно Любляна, Вилнюс, Варшава, Рига, Братислава, Будапеща, Загреб и Минск. Последната е единственият град извън ЕС, който е сред първите 10. Плюсовете на беларуската столица са най-чистият въздух в региона, практически почти нулевата безработица и наличието на два от топ 1000 на университетите на Стария континент.

София попада в топ 3 на столиците, предлагащи най-добри условия за правене на бизнес, заедно с Букурещ и Загреб.