Правителството на Индия в понеделник либерализира режима за регулиране на преките чуждестранни инвестиции. Новите мерки засягат и такива чувствителни сектори като военната промишленост, фармацевтиката и самолетостроенето.

"Правителството на Индия днес радикално либерализира режим за регулиране на преките чуждестранни инвестиции с цел да даде импулс на създаването на работни места и повишаването нивото на заетост” се казва в изявление от кабинета на премиера, цитирано от РИА Новости. 

Решението бе прието днес на заседание на правителството под председателството на премиера  Нарендра  Моди. 

Отбелязва се, че в последните две години на фона на политиката на правителството на Моди, насочена към либерализиране на пазара, притокът на чуждестранни инвестиции значително е нараснал. Те са се увеличили от с 36 милиарда долара през  2013-2014 финансова година до 55 милиарда през следващия годишен период.

Amazon инвестира нови $3 милиарда в Индия

Amazon инвестира нови $3 милиарда в Индия

След като вече отвори 45 000 работни места

В правителството обаче считат, че „страната има потенциал да привлича много по-голям обем чуждестранни инвестиции, което може да се постигне  с опростяване на режима за тяхното регулиране и контрол”, се каза посочва в изявлението на кабинета. 

В него се подчертава и още: „ С тези изменения Индия става най-откритата икономика за преки чуждестранни инвестиции в света”. 

Така например в самолетната индустрия сега се допуска 100 процента чуждестранно капиталово участие, както за новите, така и за съществуващите инвестиционни проекти, без одобрението  на правителството. 

Радикални изменения засягат и фармацевтичния сектор. До днес 100 процентова собственост на чуждестранните инвеститори се допускаше при новосъздавани фирми, а при модернизация на съществуващи – само с одобрението на правителството. Сега проекти от последния  тип могат да се реализират с до 74% чуждестранен капитал без разрешението на властите. 

Освен споменатите, нови облекчени нормативни правила са приети за частните охранителни фирми и в животновъдството. Промените в регулаторния режим за чуждестранните инвестиции в страната засягат и отриването на филиали, проектантски бюра и редица други дейности.