Саудитска Арабия обяви нов план за мащабни инвестиции в първата толкова мащабна инициатива след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Според програмата, обявена от Saudi Press Agency, вложенията ще бъдат насочени към производствения сектор, минната индустрия, енергетиката и логистиката.

Енергийният министър на страната Халид Ал Фалих ще представи проекти за 18,6 милиарда долара в понеделник, твърди Reuters, позовавайки се на източници.

По неговите думи след официалното обявяване на програмата в понеделник се очаква да бъдат подписани около 70 сделки.

По-късно ще бъдат обявени такива за 50 милиарда долара в областта на отбраната, химическата индустрия и сектора на малките и средни предприятия.

Общо Кралството се надява да привлече 427 милиарда инвестиции, както от вътрешния пазар, така и от чуждестранни инвеститори. Според информацията в тази сума ще бъдат включени вложения за изграждането на пет нови летища, както и на близо 2000 километра железопътни линии.

Инвестициите са част от амбициозния план на Риад за намаляване на зависимостта на икономиката от петрола в следващото десетилетие. Една от неговите цели е приносът на частния сектор към брутния вътрешен продукт да бъде увеличен от 40% в момента до 65%.