Испания е напът да изпрати своята сиеста в миналото, като мине към нова часова зона.

Министърът на труда в страната Фатима Банез излезе с предложение тази седмица за такава промяна, като по нейните думи това ще помогне работният ден да приключва в 18 часа, така че хората да имат повече време за почивка и за своите близки. Освен това се очаква промяната да стимулира продуктивността.

Смяната на часовата зона в Испания се обсъжда от години. Страната преминава към сегашното отчитане на времето по време на управлението на Франциско Франко, когато часовниците на испанците са изместени с час напред от Централноевропейското време в началото на 40-те години на миналия век. Промяната обаче се запазва и през следващите 70 години.

Заради нея испанците стават по тъмно за работа, вземат почивка в средата на деня - т.нар. сиеста. Освен това те приключват доста по-късно работа от останалите европейци и лягат след полунощ, което от своя страна означава по-малко сън и по-ниска продуктивност, пише CNN Money. 

Банез иска Испания да се върне час или към централното време по Гринуич. Така страната ще бъде заедно с Великобритания и Франция. Готвените промени са свързани със стратегията за дълбоки реформи на пазара на труда в страната.