Очаква се по-късно днес Европейската комисия да обяви пети набор от санкции срещу Русия. За първи път те биха могли да бъдат насочени към износа на някои руски изкопаеми горива, предават световинте медии, цитирайки дипломати от Брюксел. Възмущението на света към Русия нараства все повече, след поредица от предполагаеми военни престъпления на руски войски срещу стотици цивилни в Украйна. А Европейският съюз се намира под натиск да намали приходите на Русия от износа на енергия.

Европейската комисия вече работеше по петия пакет от санкции, когато убийствата на цивилни в Буча излязоха наяве. Дипломати казват, че това е принудило служителите да предприемат още по-строги мерки спрямо Москва.

Към момента е ясно, че санкциите със сигурностще включват допълнителни ограничения върху износа на високотехнологични продукти за Русия. Ще бъдат наложени и повече мерки срещу лица, свързани с Кремъл, както и повече санкции срещу банки, на които вече е забранено участието в международната разплащателна мрежа Swift.

САЩ извадиха от списъка със санкции руските минерални торове

САЩ извадиха от списъка със санкции руските минерални торове

Решението на може да се счита за важен сигнал

Всички погледи обаче са насочени към руската енергия. За момента изглежда, че руският газ няма да бъде включен в санкциите, просто защото страни като Германия все още нямат заместител. Вносът на руски петрол обаче може да влезе в наказателния списък, коментират експерти.

Смята се, че руските въглища почти сигурно ще бъдат изправени пред санкции, докато петролът и природния газ са изправени пред по-скоро постепенно прекратяване с течение на времето.

Германия обяви, че се надява постепенно да прекрати вноса руски въглища до лятото и на петрола до края на годината.

Продължаването на войната в Украйна вероятно означава, че ще е все по-трудно за страните-членки на ЕС да се крият зад икономически личен интерес. Въпросът е дали единството, което ЕС показва към момента може да бъде изправено под напрежение.