Управлението за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ публикува нов генерален лиценз от 24 март, който на практика изважда руските минерални торове от списъка с възможни санкции спрямо Русия.

Изкуствените торове бяха включени в списъка с жизненоважни продукти, заедно със селскостопанската продукция, лекарствата и медицинските изделия, пише "Комерсант", позовавайки се на собствени източници.

По информация от източниците на изданието, издаденият лиценз позволява всякакви търговски операции със стоките, включени във въпросния списък. Източниците смятат, че решението на САЩ може да се счита за важен сигнал.

Според тях, "документът на Министерството на финансите на САЩ има екстериториален характер, т.е. има вероятност всички американски съюзници да го последват".

Причината за посоченото решението на САЩ е появилият се на световния пазар недостиг на минерални торове и съответно поскъпването им, на фона на прекъсвания на логистиката на доставките от Русия, смятат източниците на "Комерсант".

Русия вдига малко квотите за износ на азотни торове, но въвежда друга забрана в сектора

Русия вдига малко квотите за износ на азотни торове, но въвежда друга забрана в сектора

Квотата за износ на карбамид беше увеличена с 280 хиляди тона