Подкомисията по митническите тарифи и нетарифното регулиране в Русия реши да увеличи квотите за износ на азотни и комплексни торове, съответно с 231 хил. т и 466 хил. тона.

Мярката е актуализирана, като се има предвид балансът на производството и потреблението на тези видове изкуствени торове, съобщават от руското Министерството на икономическото развитие, цитирани от Интерфакс.

От 1 декември 2021 г. правителството на Руската федерация въведе квоти за износ на азотни и комплексни азотосъдържащи торове, като една от мерките за ограничаване на ръста на цените на храните.

Максималният общ обем на износа на азотни торове в рамките на квотите, валидни до 31 май 2022 г., беше определен на 5,9 млн. тона, а на комплексните торове - на 5,35 млн. тона. Това значи, че настоящото увеличение на квотите е съответно с 3,9% и с 8,7%.

По-късно квотата за износ на карбамид беше увеличена с 280 хиляди тона, с оглед на въвеждането в експлоатация на нови мощности в "Акроном".

Също така, от 1 февруари в Русия беше въведена двумесечна забрана за износ на амониева селитра, изтичаща на 31 март. Тази седмица обаче, ембаргото беше удължено до 1 май.

Русия е един от най-големите производители и износители на изкуствени торове в света. През последните месеци изкуствените торове значително поскъпнаха в световен мащаб.

Зърнопроизводители: имаме достатъчно пшеница, но без внос на определени торове има реална опасност

Зърнопроизводители: имаме достатъчно пшеница, но без внос на определени торове има реална опасност

Гост в предаването Money.bg е председателят на Съюза на зърнопроизводителите Илия Проданов