Реколтата от миналата година е малко над 7 милиона тона. В момента в страната има около 2,3 милиона тона пшеница. Винаги се изнася първо зърното с по-лошо хлебопекарни качества, така че в момента в страната със сигурност е останало по-качественото зърно. Голяма част от зърното е в складове на търговците, само около 5% е при фермерите. Това заяви Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му според изчисления на ресорното министерство, за да изкараме до реколта 2023 година, която е след четиринадесет месеца са ни необходими около 700 хил. тона. Налична хлебна пшеница има у нас.

Пшеницата през лятото се търгува за около 380-430 лева за тон, а през зимните месеци стига до 500 лева за тон. Инфлацията при пшеницата през последните години е не повече от 100 лева на тон. Проблемът на хлебопроизводителите сега е скъпият газ и скъпият ток. Тези разходи се повишават много повече от разхода им за брашно.

"Имаше огромно напрежение и периоди със затруднен износ, повече проверки, информация, че износа ще бъде спрян - това са неща, които притесниха много земеделските производители", коментира той.

"Държава няма много собствени силози, което е проблем. Идеята пшеницата да се съхранява при нас или при търговци ни притеснява много. Държавата обяви, че има 14 млн. тона вместимост по частните складове. Това, дори да е така, цялата зърнена реколта на страната е доста повече, т.е. няма достатъчно място. Друг въпрос е, че тези складове не са разпространени пропорционално в страната. Процедура по закупуване вече доста време не се случва", коментира той.

"Доста време се опитваме да убедим властта, че преходен остатък преди жътва ще има достатъчно голям - повече от всяка друга година, заради рекордна реколта. Имахме възможност да си създадем нови контакти на международните пазари- сега беше момента, когато Русия и Украйна са извън пазара.

Торовете

По думите му това е много голям проблем. Държавата трябваше да се съсредоточи върху това. "В момента себестойността ни на декар производство е около 300 лева. В момента имаме много скъпа година. Оборотните средства на нито един земеделец няма да стигне", заяви Проданов.

"Предстоят най-големите разходи - март и април- торене на пшеница, сеитба на царевица и слънчоглед и торене на царевица и слънчоглед. Имаме два големи проблема - тора и опасността да нямаме гориво. В момента е цената на амониевият нитрат е 1820 лева на тон, което с 500% по-скъпо на годишна база", заяви експертът.

По думите на Проданов предстои закупуване на смесени торове и други, чиято суровина е изцяло внос. Русия е огромен износител на тези суровини в Европа. Липса на такава суровина е реална опасност и държавата не предприема никакви мерки. Вносът на тази тор е през май, юни, юли, но те постепенно се затварят или са намалили обемите за производство.

"Държавата трябва да остави пазарната икономика над всичко. Да не се въвеждат забрани за издърпане на нормалната ни дейност. Освен това трябва да се помисли за горивата в страната, ако нямаме горива, няма как да ожънем реколтата. Трябва да се осигури внос на торове и за есенната кампания", заключи той.