В контекста на продължаващите негативни данни, идващи както от икономиката на Китай, така и от тази на САЩ, Пекин е готов да сключи частично търговско споразумение с Вашингтон, ако президентът Доналд Тръмп не увеличава допълнително митата, посочи Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с преговорите между двете страни. Целта на този ход е да редуцира щетите върху втората по големина икономика в света. След оповестяването на новината индексът S&P 500 отбеляза покачване от 0,9%, а офшорният юан поскъпна леко.

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Търсенето на ценния метал достига 3-годишен връх заради притесненията за световната икономика

Преговорите между двете ще започнат утре, въпреки че представителите на китайската делегация не са оптимистично настроени, че предложението за мащабна сделка може да бъде прието от Вашингтон. Все пак надеждите са, че САЩ ще е склонен на частична спогодба, при условие, че Тръмп не увеличава повече митата, включително и двете бъдещи покачвания на вносните данъци, които ще се случат по-късно този месец и през декември.

В замяна на това, от Пекин са готови да увеличат покупките на земеделски продукти. Във фокуса на разговорите се очаква да е търговията със соя, като от Китай по-рано официално оповестиха днес, че ще започнат да закупуват по 30 млн. тона годишно спрямо сегашното равнище от 20 млн. тона, предаде Financial Times. Страната е най-големия вносител на соеви изделия, които използва като фуражи, а ограничените покупки от САЩ нанесоха сериозен удар на местното земеделие и на свързаните с него индустрии.

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Земеделските производители отчитат 22 последователни месеца на спад на приходите, което доведе до негативни резултати и за свързаните индустрии

Анализаторите реагираха силно оптимистично на тези новини. "Може да има голям пробив по време на следващите преговори, защото и двете страни демонстрират позитивни сигнали", коментира бившият служител на китайското министерство на търговията Хуо Джиангуо. "Скорошното вкарване на някои китайски компании в черния списък на САЩ и последните санкции от страната са просто още една тактика за демонстрация, че те разполагат с много инструменти в търговските преговори, което следва стратегията на Тръмп за политика на максималния натиск. Това не е ни учудва и не трябва да го взимаме много сериозно."

Предишния месец и администрацията на Тръмп обсъждаше ограничено споразумение, което би отложило или дори спряло някои от митата. Тогава от страната искаха Китай да спазва някои регулации, свързани с интелектуалната собственост, и да увеличи покупките на земеделска продукция. Както и китайския си колега, Тръмп също е изправен пред силно негативни сигнали, идващи от икономиката на САЩ, при това в контекста на наближаващата предизборна година.

Растежът на САЩ се забавя. И анализаторите очакват това да се задълбочи

Растежът на САЩ се забавя. И анализаторите очакват това да се задълбочи

Въпреки че страната все още се намира в периода на най-дългата експанзия в историята си

Преговорите между двете страни са безуспешни от месец май тази година, когато диалогът беше неуспешен. От тогава Китай увеличи усилията си да промотира националистка идеология, а САЩ се прицели в компании като Huawei.