Китайските власти забраняват износа на технологии за преработка на редкоземни минерали, предаде "Ройтерс".

Става дума за група от 17 елемента, използвани при производството на магнити, които след това се използват в електромобилите, вятърните турбини и електрониката.

Китайското Министерство на търговията миналия декември се допита до общественото мнение дали да включи в своя каталог на забранените за износ технологии и тези за производството на магнити от самарий-кобалт, неодим-желязо-бор и церий. Списъкът на забранените технологии включва и производството на калциев оксиборат.

През тази година Пекин значително затегна експортния режим за редкоземните минерали и технологии за преработката им - вече се изисква разрешително за износ на галий и германий, както и за няколко специални вида графит. Забранен е износът на технологии за извличане и сепариране.

Официалното обяснение за тези стъпки е защита на националната сигурност на Китай - но не трябва да пропускаме важния контекст: САЩ ограничават достъпа на комунистическата страна до модерни чипове и технологиите за производството им.

"Тази стъпка е ясен знак, че зависимостта от Китай в която и да е част от веригата на доставките не е устойчива", казва Нейтън Пикарсич, съосновател на консултанската компания Horizon Advisory.