Канадският гражданин Ли Йонгхуй, който е главен изпълнителен директор на листната в САЩ компания за P2P кредитиране Fincera, е бил задържан по обвинения в неправомерно приемане на публични средства, посочват от местната полиция, предаде Reuters. Освен него е арестуван и юристконсултът на компанията Шен Хуй, както и още няколко служители.

От компанията, която до неотдавна беше най-голямата платформа за P2P кредитиране в провинция Хебей по размер на отпуснатите кредити, не са отговорили на позвъняванията от страна на изданието. Властите на местно равнище обаче затвориха компанията, след като през август разкриха, че тя е нарушавала местното финансово законодателство.

"Нашите услуги са от решаващо значение за малките и средни предприятия, които играят решаваща роля за китайската икономика и които не могат да намерят финансиране чрез други канали", коментира главният изпълнителен директор на компанията, когато обвиненията от властите ѝ бяха отправени.

Fincera, която продължава да оперира и в други части на страната, осигурява онлайн кредитиране за малките и средни предприятия от различни сектори, както и за крайните потребители. Финансовите услуги на платформата включват CeraPay, продукт за револвиращ кредит, и CeraVest, P2P кредитна платформа за краткосрочно финансиране.