Китай има намерение към средата на 2017 година да затвори всички нелегални предприятия за производство на стомана, пише изданието Shanghai Securities News, което се позовава на решенията на Китайската асоциация по стоманата и чугуна (China Iron & Steel Association, CISA).

По данни на вестника, цитиран от finmarket.ru, към 30 юни в страната ще бъдат закрити всички заводи, произвеждащи стоманена продукция, която не съответства на стандартите.

Затварянето на подобни предприятия, на които се падат около 5 на сто от добиваната в Китай стомана, е приоритет на държавната програма за съкращаване на излишните мощности в отрасъла.

Китай дава $4,2 млрд. за ликвидация на остарели металургични заводи

Китай дава $4,2 млрд. за ликвидация на остарели металургични заводи

Средствата са само за 2106 г.

Китайските власти също така преустановяват осем стоманени проекти в провинция Хубей, заради установени нарушения на регулационните норми за обема на продукцията, съобщава агенция Bloomberg.

Действащите мощности за производство на стомана в Китай са от порядъка на 1 милиард тона годишно, като продукцията на нелегалните предприятия се оценява на около 40 милиона тона.

Съгласно официалните данни производството на стомана в Китай за 11-те месеца на 2016 година е нараснало с 1,1% - до 738,9 милиона тона. Като през ноември продукцията се е съкратила с 3,2% - до 66,29 милиона тона.