Русия е готова да осъществи проект за газопровод по дъното на Черно море, подобен на „Южен поток”, ако Европейската комисия прояви заинтересованост. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Такива проекти се разработват, договарят с възможни партньори, но в крайна сметка всичко зависи от това, доколко предсказуемо и конструктивно се отнесе към тях Европейската комисия. Ако има ясно заявена заинтересованост, това ще срещне взаимност от руската страна, както многократно сме подчертавали”, каза Песков, цитиран от ТАСС.

Дългосрочните контракти по своята надеждност са извън конкуренция и затова „Газпром” продължава да работи в това направление, подчерта той. Песков напомни, че неотдавна шефът на компанията Алексей Милер бе в Италия, където подписа меморандум по проект за използването на тръбопровод по дъното на Черно море, за да се извършват доставки на природен газ за Гърция и Италия.

Русия, Гърция и Италия подписаха меморандум за газопровода „Посейдон”

Русия, Гърция и Италия подписаха меморандум за газопровода „Посейдон”

Не е ясно къде ще минава той през Черно море

Песков отново подчерта, че проект „Южен поток” не съществува. Той е бил прекратен, след като ЕК зае съответната негативна позиция. Инициатор за това не е била руската страна, а неочакваното решение на Европейската комисия и позицията на България, напомни прессекретарят на Владимир Путин.

Путин отново: ЕС и България не ни позволиха да реализираме “Южен поток”

Путин отново: ЕС и България не ни позволиха да реализираме “Южен поток”

Европа ще купува руски газ от "Турски поток", казва руският президент