Огромен и луксозен дворец за колосалната сума 1,35 милиарда долара, който е собственост на Путин - за това се говори в разследване на руския опозиционер Алексей Навални. В двучасово видео в YouTube той обяснява с подробности за луксозен имот на южното черноморско крайбрежие на Русия, който принадлежал на руския президент Владимир Путин. Подробното разследване е публикувано и в блога на Навални, а всички документи по него могат да се разгледат на https://palace.navalny.com/.

Навални твърди, че дворецът е платен "с най-големия подкуп в историята". В разследването се твърди, че той е бил финансиран чрез сложна корупционна схема, в която е замесен вътрешният кръг на Путин. Според разследването финансирането идва от главния изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин и олигархът и милиардер Генадий Николаевич Тимченко.

Във видеото, публикувано по-малко от два дни след ареста на Навални, се твърди, че частното имение е 39 пъти по-голямо от Монако. Смята се, че имотът разполага с ледена пързалка, лозя, театър и казино.

"Най-скъпият дворец в света", както го описва Навални, е разположен на 17 691 квадратни метра. Около него има буферна зона с площ около 7000 хектара, собственост на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) и отдадена под наем на фирмата собственик на имението. В земята към имота се смята, че има и църква, амфитеатър, и хеликоптерна площадка.

Източник:navalny.com

"Това е най-тайното и добре охранявано съоръжение в Русия, без преувеличение", казва Навални във видеото. "Това не е селска къща, вила, или резиденция - това е цял град или по-скоро царство. Има непревземаеми огради, собствено пристанище, собствена охрана, църква и дори собствен граничен пункт. Това е като отделна държава в Русия. И в тази държава има един и незаменим цар - Путин ", казва Навални.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли достоверността на твърденията и заяви, че имотът, близо до курортния град Геленджик, не е на Путин. "Не съм запознат с разследването, обаче мога веднага да кажа, че този запис е стар. Преди много години вече обяснихме, че Путин няма дворец в Геленджик", казва той.

Източник:navalny.com

Всъщност имотът е известен още от 2010 година, когато избухна скандал в медиите и комплексът с площ 18 000 кв.м. беше купен от бизнесмена и милиардер Александър Пономаренко, който заяви, че ще го превърне в хотелски комплекс.

Видеото завършва с призив към руснаците да излязат на протест срещу правителството в събота. През 2017 г., Навални публикува разследване срещу тогавашния премиер Дмитрий Медведев, в което се твърди, че той е начело на империя от луксозни имоти. То доведе до мащабни протести на опонентите на Путин.

Източник:navalny.com

Само в рамките на броени часове видеото беше гледано от почти три милиона в YouTube. Твърди се, че филмът е продуциран, докато Навални все още е бил в Германия, където се възстановява от отравянето с нервнопаралитичен агент Новичок през август.

Източник:navalny.com