Норвегия преразгледа бюджета си за текущата година. Актуализираният вариант на държавните финансови разходи предвижда страната да използва 205,6 млрд норвежки крони ($25 млрд.) от доходите, получени от петрол за борба на рецесията в страната през 2016 година. 

В сравнение с октомврийската оценка сумата нараства с 10,4 млрд. крони.

Чистата сума (с отчитане на приходите) на взетите средства от суверенния фонд на Норвегия – най-големият в света, ще достигне 84,2 млрд. крони, а не 4,9 млрд. крони, както се планираше през октомври, съобщава Bloomberg. 

Норвежкият суверенен фонд загуби $10 млрд. през първото тримесечие

Норвежкият суверенен фонд загуби $10 млрд. през първото тримесечие

Той е на-големият в света и разполага с 870 млрд. долара

По този начин, за първи път от създаването му, Фондът ще бъде „разпечатан” – разходите за годината ще бъдат по-големи от приходите. 

Икономиката на Норвегия страда заради ниските цени на петрола и другите енергийни ресурси. Съгласно официалната прогноза, БВП на страната ще нарасне с 1 процент през тази и с 1,7 на сто през следващата година. Разчетите на правителството са за средна цена на петрола от 346 крони за барел ($42) през 2016 г. и 396 крони за барел през следващата година. 

Държавният пенсионен фонд на Норвегия е създаден през 1998 г. и към момента е най-големият фонд за национално благосъстояние в света. Неговите активи се оценяват на около 860 млрд. долара. Фондът се явява държател на 1,3% от всички акции, търгувани на световните пазари.

Снимка 233424