Загубите на норвежкия суверенен фонд – който е най-големият в света, през първото тримесечие на тази година представляват 10 милиарда долара. По този начин фондът който се оценява на около 870 милиарда долара, намалил средствата си 0,6% в сравнение с ръста от 3,6% през четвъртото тримесечие на 2015 г., съобщава Bloomberg.

Портфейлът с акции е поевтинял с  2,9%, а инвестициите в недвижими имоти – с 1,3 на сто. Същевременно е портфейлът с облигациите е поскъпнал с  3,3 процента.

За тримесечието от фонда са били изтеглени  25 млрд.  норвежки крони ($3,1 млрд.).

„Първите два месеца на 2016 година се характеризираха с висока волатилност на пазарите и безпокойство в световната икономика заради забавянето в Китай. Турбулентността значително се намали през март,”, заяви заместник управляващият фонда Тронд Гранд.

Държавният фонд на Норвегия започна да набира капитали през 1990 година, за да гарантира социалните системи и финансовата стабилност на страната при бъдещи кризи. За  попълването му се насочват главно печалбите на държавата от износа на петрол и природен газ.

Според насоките на правителството средствата трябва да се инвестират  60 на сто в акции, 35 на сто в облигации и 5 на сто в недвижими  активи. В края на първото тримесечие това съотношение е 59,8% в акции, 37% в облигации и 3,1% в недвижими имоти, въпреки че, властите искат да се увеличат инвестициите в недвижими активи.

Саудитска Арабия създава суверенен фонд от 2 трилиона долара

Саудитска Арабия създава суверенен фонд от 2 трилиона долара

Това е част от план за избавяне от петролната зависимост