Обединените арабски емирства предупредиха, че може да откажат да закупят изтребители F-35 от Съединените щати като част от сделка за $23 милиарда. Трудностите около преговорите възникнаха на фона на опасенията във Вашингтон заради отношенията на Абу Даби с Китай, включително използването на 5G технологията на Huawei в страната.

"ОАЕ информираха САЩ, че ще преустановят преговорите за придобиване на F-35. Техническите изисквания, държавните оперативни ограничения и анализът на разходите и ползите доведоха до преоценка", ", каза неназован държавен служител на ОАЕ пред Reuters.

Турция може да купи руски изтребители, ако САЩ замразят продажбата на F-16 и F-35

Турция може да купи руски изтребители, ако САЩ замразят продажбата на F-16 и F-35

Анкара искаше да купи 100 F-35,участваше в производството на над 1000 компонента за тях

Съобщението дойде дни след като ОАЕ се съгласи да закупи 80 самолета Rafale от Франция за 14 милиарда евро (15,8 милиарда долара). Служителят отбеляза, че САЩ "остават предпочитаният доставчик на ОАЕ" и въпреки обявеното спиране на преговорите за F-35, делегация на ОАЕ ще посети Вашингтон за разговори тази седмица.

"Надяваме се, че можем да разрешим всички нерешени въпроси", каза говорител на Държавния департамент на САЩ. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че е обичайно да се обсъждат изискванията преди трансфера на технологии. "Тези изисквания за крайния потребител и защитата на отбранителното оборудване на САЩ са универсални, не подлежат на договаряне и не са специфични за ОАЕ", каза Кърби.

Корейска система за противовъздушна отбрана за $3,5 милиарда ще пази петрола на ОАЕ

Корейска система за противовъздушна отбрана за $3,5 милиарда ще пази петрола на ОАЕ

M-SAM е разработена от руско конструкторско бюро с участието на корейски фирми

По-рано Wall Street Journal, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че ОАЕ заплашват да се оттеглят от сделката със Съединените щати за закупуване на изтребители F-35 и други оръжия поради "тежките" изисквания за сигурност на Вашингтон за защита срещу китайски шпионаж.