Турция може да купи руски изтребители Су-35 и Су-57 , ако САЩ замразят продажбата на F-16 след F-35 , заяви Исмаил Демир , ръководител на отбранителната индустрия на Турция .

Както директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев каза по-рано за РИА Новости , Русия е готова да преговаря с турската страна за изтребителите Су-35 и Су-57, ако Анкара реши да ги купи.

Конкуренция на оръжейния пазар: Су-35 срещу F-22 и F-35

Конкуренция на оръжейния пазар: Су-35 срещу F-22 и F-35

Китай купи партида от такива самолети, същото обмисля Турция

"Ако процесът (продажбата на F-16 на САЩ и тяхната модернизация, бел.ред.) не доведе до резултати, тогава Турция няма да остане без алтернативи. Ако е необходимо, темите за Су-35 и Су-57 могат да бъдат отворени по всяко време. всичко, за да гарантираме нашата безопасност, и ако е необходимо нещо допълнително, винаги можем да намерим изход ", каза Демир в ефира на телевизионния канал Kanal 7.

Турският президент Ердоган заяви в неделя, че Съединените щати са предложили на страната му да купи изтребители F-16, след като отпадна от програмата за производство на най-новите изтребители F-35.

"Говорим за 1,4 милиарда долара, които сме платили за F-35. САЩ за сметка на това ни направиха предложение (за купуване на F-16 -бел. ред.). Ние им казахме, че ще направим всичко за да осигурим защита на нашата страна. Работим, за да гарантираме, че нашият въздушен флот да е винаги готов. Ние сме в диалог, за да разрешим този проблем ", каза турският президент.

Турция иска да купи от САЩ 40 изтребители F-16

Турция иска да купи от САЩ 40 изтребители F-16

Сделката се оценява на милиарди долари, но не е потвърдена официално

По-рано САЩ изпратиха официално уведомление до Турция за изключването й от производствената програма на най-новите изтребители F-35 поради закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 . Съединените щати отмениха съвместен меморандум за производството на F-35, подписан от Турция през януари 2007 г., като го подписа със седемте останали партньори по проекта F-35:Обединеното кралство, Италия, Холандия, Австралия, Дания , Канада и Норвегия .

По-рано Турция се бе ангажирала да купи 100 самолета F-35. Тя също е участвала в производството на над 1000 компонента за тях. Както по -рано министърът на промишлеността и технологиите на републиката Мустафа Варанк каза пред РИА Новости , Турция продължава да произвежда тези компоненти, въпреки факта, че САЩ я изключиха от този проект.

Eксперт: Как ще завърши въздушният двубой между Су-57 и F-35

Eксперт: Как ще завърши въздушният двубой между Су-57 и F-35

Според специалиста руската машина е технологичен шедьовър