Турция се е обърнала към САЩ с молба за закупуване на 40 изтребители F-16, а също и за извършване на модернизация на около 80 американски изтребители, собственост на Анкара. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници. Евентуалната сделка се оценява на милиарди долари. Според източниците на агенцията, възможността за сделка в момента се проучва от Държавния департамент и съответната държавна агенция на Пентагона.

Посочените структури отговарят за доставките на военна техника и оръжие зад граница по междуправителствени споразумения на САЩ с други страни, насърчаването на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави, а също и оказване на финансово и техническо съдействие на чуждестранни партньори на САЩ в сферата на отбраната.

Но и при евентуалното одобрение от структури на Пентагона, сделката може да бъде блокирана от Конгреса. Републиканците и демократите, припомня агенцията, призовават администрацията на Вашингтон да окаже натиск върху Анкара във връзка със закупуването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400.

Досега посочената информация не е потвърдена официално, тъй като "Държавният департамент не потвърждава и не коментира предполагаеми сделки за продажба на оръжие и техника, докато те не бъдат представени пред Конгреса", отговарят от външното ведомство на САЩ.

Защо българската армия се нуждае от самолети F-16 точно сега?

Защо българската армия се нуждае от самолети F-16 точно сега?

Пред Money.bg говори Йордан Божилов от "Софийски форум за сигурност"

През 2017 г. Москва сключи договор с Анкара за доставка на зенитно-ракетен комплекс С-400. Турция е първата държава от НАТО, закупила от Русия тези системи. Решението й предизвика тогава остра негативна реакция от Вашингтон.