Република Корея може да отпразнува голяма победа над САЩ и Русия на международния оръжеен пазар. Обединените арабски емирства решиха да засилят противовъздушната си отбрана не с руски или американски ракети, а с южнокорейски. Корейската система за противовъздушна отбрана ще покрива петролните кладенци на ОАЕ.

На 16 ноември, порталът janes.com съобщи, че Министерството на отбраната на Обединените арабски емирства е обявило намерението си да придобие южнокорейската система за противовъздушна отбрана M-SAM, информира warspot.ru .

В официално изявление на Министерството на отбраната на ОАЕ се посочва, че системата M-SAM ще се превърне в "качествено допълнение" към вече съществуващата система за противовъздушна отбрана. Предварителната цена на сделката се оценява на 3,5 милиарда долара.

Системата M-SAM, известна още като Cheongung, е представител на системите за противовъздушна отбрана със среден обсег и може да поразява цели на разстояние до 40 km и височина до 20 km. Ракетите на тази система за противовъздушна отбрана са способни на скорост до 5 Мах, което е долният праг на хиперзвука. От компанията LIG Nex1 казват, че целта се поразява от директен удар.

M-SAM е разработен от руското конструкторско бюро Almaz със съдействието на Samsung Thales, LIG ​​Nex1 и Doosan DST. В същото време локализирането и участието на собствените разработки на южнокорейските компании се оказа достатъчно, за да може Република Корея да я счита за вътрешна система.

След като прототипите бяха предадени на южнокорейската страна, концернът Алмаз-Антей продължи работата и представи руската система за противовъздушна отбрана Витяз С-350 . В същото време в Южна Корея M-SAM се нарича еквивалент на американската система за противовъздушна отбрана Patriot .