Русия и Саудитска Арабия са много, много близо до сделка за намаляване на добива на петрол. Това уверява ръководителят на руският суверенен фонд Russian Direct Investment Fund (RDIF) Кирил Дмитриев.

"Смятам, че целият пазар разбира как тази сделка е важна и че тя ще донесе стабилност, така необходимата стабилност на пазара, и ние сме много близо до постигането ѝ", коментира той пред CNBC.

Преговарящите от двете страни трябваше да проведат виртуална среща в понеделник, но засега се очаква тя да бъде отменена за вторник. По времена нея трябва да бъде обсъден въпросът за ограничаване на добива на суровината.

На въпрос дали Рияд и Москва ще застанат заедно зад тази идея до края на седмицата Дмитриев коментира: "Всъщност изглежда имаме едно много положително послание и сме много, много близо до това.".

Той дава за пример и предложението на руския президент Владимир Путин от миналата седмица, което предвижда общо ограничаване на продукцията с 10 милиона барела на ден. Ръководителят на RDIF казва още, че Русия работи тясно и със САЩ по този въпрос, за да се гарантира, че американските производители също ще се включат в сделката.

"Смятам, че Русия, Саудитска Арабия, САЩ и други страни трябва да направят стъпка към стабилизирането на пазара и за гарантирането на устойчивост в света, който може да е изправен пред най-сериозната рецесия досега", казва още той.

Междувременно в началото на седмицата цените на петрола тръгнаха надолу заради забавянето на срещата между Москва и Рияд. Сортът Brent изгуби 0,09% от стойността си до 34,08 долара за барел по време на ранната търговия в Азия, а американският West Texas Intermediate поевтиня с 0,71% до 28,14 долара.