Новите имиграционни правила във Великобритания след Brexit ще насърчават квалифицираните мигранти и няма да дават привилегии на работниците от Европейския съюз, съобщават британски медии, цитирани от Reuters.

Някои нискоквалифицирани чужденци обаче също ще могат да работят на Острова, което е лек реверанс от страна на правителството към британския бизнес.

Британските фермери настояват за европейски работници и след Brexit

Британските фермери силно се нуждаят от европейски работници и след Brexit

Достъпът на граждани на ЕС ще е свободен до края на 2020 година

Решението на кабинета на Тереза Мей е в унисон с препоръките на съветници, които предложиха да се стимулира приемането на по-висококвалифицирани кадри за сметка на нискоквалифицираните, както и да няма привилегировано отношение към имигранти от ЕС.

Идеята да не се дават привилегии на европейските работници обаче може да се промени, ако Великобритания постигне търговска сделка с Брюксел.

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Единствено висококвалифицираните кадри може да бъдат облагодетелствани

"Това би означавало по-добра сделка за имиграцията, но същата оферта би била налична, ако сключим търговски сделки с други страни по света", твърди източник на Financial Times.

При оставащи малко повече от 6 месеца преди Великобритания да напусне ЕС, Лондон и Брюксел продължават спора какви да бъдат бъдещите им отношения, а Тереза Мей настоява за нови правила за работниците имигранти от блока.

Британците се страхуват, че няма да могат да работят в Европа след Brexit

Британците се страхуват, че няма да могат да работят в Европа след Brexit

Все по-голяма част от тях обмислят трудова миграция извън Острова

По-рано от "Даунинг Стрийт" 10 заявиха, че министрите са се разбрали, че Великобритания може да "въведе нова система, която работи в най-добрия интерес на Обединеното кралство - включително като спомогне за повишаване на производителността".

Според правителствените съветници висококвалифицираните имигранти оказват по-положително въздействие върху производителността, отколкото нискоквалифицираните чужди работници.

Лондон иска туристите, студентите и "талантите" от ЕС да пътуват свободно след Brexit

Лондон иска туристите, студентите и "талантите" от ЕС да пътуват свободно след Brexit

Великобритания иска да остане в общия пазар, но сама да контролира границите си

Въпреки противоречията с Брюксел, Тереза Мей продължава да държи на своя план за Brexit, твърдейки, че нейното предложение е единственото жизнеспособно и запазва увереността си в постигането на сделка с ЕС.

Липсата на споразумение за Brexit може да затрудни работата на авиокомпаниите, да спре движението на стоки до най-големия търговски блок в света и дори да предизвика главоболия за собствениците на домашни любимци, които искат да ги вземат със себе си на почивка.

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

"Вътрешно пристанище" в Милтън Кийнс ще проверява и таксува вноса