С искането си за предоговаряне на Северноирландския протокол Великобритания тръгва на нова конфронтация с Брюксел. Британското правителство настоява протоколът временно да бъде денонсиран. "Не можем да продължаваме така", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Сред проблемите, които създава постигнатият компромис, той посочи: растящо социално напрежение в Северна Ирландия, все по-малко стоки (над 200 фирми вече не доставят за Северна Ирландия), изключително голяма бюрокрация.

По думите на шефа на търговската верига "Marks & Spencer" Арчи Норман, проблемите с транспортирането на стоки до Северна Ирландия наистина са сериозни: "Да вземем например един сандвич. Той може да съдържа майонеза, масло, месо. По правило всеки сандвич трябва да отговаря на изискванията на три здравни сертификата и ние изпълняваме това изцяло. Но се натъкваме на големи транспортни забавяния - може да са шест часа, но по-често са 24 до 48 часа. Това означава, че голямата част от товара се налага да бъде унищожена".

ЕС е твърдо против

Отговорът на Брюксел не закъсня: заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович отхвърли възможността за предоговаряне. Европейският съюз е готов да продължи диалога и да намери "иновативни решения" с Лондон, но това трябва да се случи само в рамките на Северноирландския протокол, заяви той и подчерта дебело, че трудно постигнатите договорености са били ратифицирани от британския парламент.

Министър Фрост настоява за бързо постигане на споразумение за мораториум. Необходими били допълнителни договори за постигане на "нов баланс" в Северноирландския протокол. Временната отмяна на правилата би създала предпоставки за "разрешаването на проблемите като цяло", а не за разрешаването на всяка криза поотделно, допълни отговарящият за Северна Ирландия държавен секретар Брандън Луис.

Лондон иска удължаване на преходните правила

Протоколът предвижда да не се въвежда никакъв митнически контрол между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия - контролът да се осъществява между Великобритания и Северна Ирландия. Сега британското правителство иска, наред с другото разхлабване на контрола, удължаване на преходните правила за определени стоки.

Приложението на Северноирландския протокол от месеци е източник на спорове между Великобритания и ЕС. ЕС вече се съгласи с удължаване на извънредните правила за митническия контрол на месните продукти с три месеца - до 30-и септември.

Членката на ЕС Ирландия призова да се прояви реализъм и на свой ред ясно отхвърли исканията на Великобритания. Северноирландският протокол е бил договорен съвместно от Лондон и Брюксел и би трябвало съвместно и да се прилага, каза външният министър Саймън Коуни.

Юнионистите в Северна Ирландия отправят критики към протокола най-вече заради това, че чрез него де факто се създава морска граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Те се опасяват, че така може да се отвори пътят за повторното обединение на Северна Ирландия и Ирландия.

От друга страна митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия би могла да постави под заплаха споразумението от 1998-а година, с който бе сложен край на кървавия северноирландски конфликт.