Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще отложи въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Мексико и Канада до 1 юни. В този времеви период трябва да бъдат приключени преговорите, съобщиха от Белия дом, цитирани от Bloomberg. Първоначално дадената отсрочка бе до днес.

Администрацията на Тръмп е постигнала принципни споразумения с Аржентина, Австралия и Бразилия. Детайлите по тях "ще бъдат финализирани скоро".

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Американският президент казва до часове дали ЕС ще бъде изключение или не

През март американският президент въведе 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху алуминия, след като правителствен доклад излезе със становище, че доставките от чужбина увреждат интересите на националната сигурност.

Не така обаче смята Европейският съюз. Брюксел вече заяви, че митата на Тръмп нарушават международните правила за търговия, като Европейската комисия заплаши да въведе контрамерки, включително въвеждане на мита на стоки за 2,8 милиарда евро, в които се включват продукти като моторите Harley-Davidson и бърбън от Кентъки.

Южна Корея бе официално изключена от въвеждане на мита, но срещу поставена квота от 70% от нивата между 2015 и 2017 година.

САЩ пращат помирителна мисия в Пекин

САЩ пращат помирителна мисия в Пекин

Министърът на финансите лично в Китай, за да успокои напрежението

Решението идва дни преди подготвяното посещение на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и други старши представители на кабинета, които ще отпътуват до Китай в търсене на сделка, която ще успокои напрежението между двете най-големи икономики.

Президентът на САЩ заплаши да наложи мита върху внос от Китай в размер около 150 милиарда долара заради нарушаване на интелектуална собственост, а Пекин се закани да отговори подобаващо.