През следващите два месеца гражданите на Венецуела ще работят по четири дни в седмицата и ще почиват от петък до неделя. По думите на президента Николас Мадуро това е част от плана за спестяване на електричество в страната.

Въпреки че има най-големите запаси от петрол, икономиката на латиноамериканската държава е пълен хаос с висока инфлация и дефицит на храни и стоки от първа необходимост, като сапун и тоалетна хартия, пише Business Insider.

Заедно с това заради прекалено високите температури нивото на водата в хидроелектроцентралите във Венецуела е прекалено ниско. Това от своя страна дава резултат в недостиг на електричество.

Защо властите във Венецуела дадоха седмица отпуск на цялото население?

Защо властите във Венецуела дадоха седмица отпуск на цялото население?

Определено не е защото им се празнува

С цел да се справи с екстремната ситуация, правителството на страната въвежда тридневен уикенд за периода от 8 април до 6 юни.

В интервю за държавната телевизия президентът Мадуро е обявил, че Венецуела се намира в бедствено положение заради недостига на вода във всички 18 централи. По неговите думи нейното равнище е на само три сантиметра от критичното ниво.

В допълнение държавният глава е призовал всички държавни дружества да намалят консумацията си на ток с 20 на сто. Това важи и за държавната администрация.