Великобритания е уверена, че ще бъде сключена сделка за свободна търговия с Европейския съюз след Brexit, тъй като през последните седмици е имало явна промяна в тона от блока, което позволява да се постигне напредък. Това заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, който е дясна ръка на премиера на страната Борис Джонсън, пише Reuters.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но към момента основните условия за членството на страната остават в сила, включително нейното членство в митническия съюз и единния пазар на ЕС. Това ще продължи до края на така наречения преходен период, който изтича в края на тази година и през който и двете страни се надяват да договорят ново споразумение за свободна търговия.

"Убеден съм, че ще има споразумение. Мисля, че през последните седмици имаше приветствена промяна в тона (на ЕС)", заяви Гоув пред журналисти в Портадаун, Северна Ирландия.

"Сигналите за сключване на сделка са добри. Сега, разбира се, предстоят трудни преговори. Вярвам, че те ще имат успешен резултат", увери британският министър.

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Щетите за икономиката обаче са далеч по-големи

Обнадеждеността на Гоув, който е един от най-високопоставените поддръжници на Brexit в правителството на Джонсън, се забелязва повече наскоро, в сравнение с последните месеци. В края на месец май например Гоув поиска ЕС да сложи край на безизходицата в преговорите за постигането на търговско споразумение.

Евентуален неуспех за постигането на търговска сделка между Великобритания и ЕС ще има потенциала да обърка сериозно глобалната търговия, когато светът вече се бори с икономическото унищожение, причинено от пандемията на новия коронавирус.

Според последна информация ЕС е готов да направи компромис, като смекчи искането си Острова да спазва правилата на блока относно държавната помощ за бизнеса за в бъдеще, коментира пред агенцията дипломатически източници от ЕС.

Те посочват, че Брюксел може да предприеме компромис, включващ механизъм за уреждане на спорове относно всяка държавна помощ, предоставена от Великобритания на компаниите в бъдеще, вместо да задължава Лондон да спазва правилата на блока за лоялна конкуренция от самото начало.

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

570 милиарда причини защо Борис Джонсън да иска търговска сделка с ЕС

ЕС остава най-значимият въпрос пред Джонсън Лондон

"Връзката, която имаме с Европейския съюз, е конструктивна, прагматична и впечатляваща", каза още Гоув.

Великобритания и ЕС планират повечето търговски преговори да продължат до 2 октомври - по-малко от две седмици преди срещата на върха, на която блокът се надява да одобри всяко споразумение с Лондон.

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама