След по-малко от месец високите цени за роуминг в Европейския съюз се премахват, като тарифата на дребно отпада от 15 юни. От тази дата потребителите, които пътуват в Европа, ще могат да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на една и съща цена, както и в собствената им страна.

Заради промяната на таксите операторите в страната ни ще трябва да включат и нови правила към общите си условия.

В тази връзка наскоро председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира, че отпадането на таксите не налага преподписване на действащи договори или сключване на анекси към тях. Тогава експертът призова и мобилните оператори да бъдат коректни и да не злоупотребяват с това.

КЗП с предупреждение към потребители и оператори заради отпадането на роуминга

КЗП с предупреждение към потребители и оператори заради отпадането на роуминга

Председателят на комисията призова телекомите да не злоупотребяват

И все пак темата за по-евтините тарифи предизвика множество въпроси у потребителите, чиито отговори е важно да се разяснят. Един от мобилните оператори у нас Telenor представи някои подробности, свързани с новата регулация, и ето кои са те.

От телекома обясняват, че от 15 юни роумингът ще се таксува по различен начин, с което услугите ще могат да се ползват в зависимост от условията на конкретния план.

Новата регулация ще важи за клиенти на договор, както и за такива с предплатени карти, а преподписване на споразуменията не се налага. Според мобилния оператор промяната се въвежда автоматично и затова не се изискват допълнителни действия.

Уточнява се още, че клиентите, които имат включени национални минути в плана си, могат да използват всички от тях. В случай че абонатът има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще може да се обажда без ограничения на всеки номер от мрежа на оператор в ЕС.

ЕК се отказва от идеята за 90-дневен лимит на роуминга

ЕК се отказва от идеята за 90-дневен лимит на роуминга

Причина стана общественото недоволство

Ако абонаментният план на клиента включва ограничени минути за обаждания, след тяхното изразходване операторът ще таксува всяка допълнителна минута съгласно избрания план в България.

С пращането на SMS-и ситуацията е същата, като входящите обаждания и съобщения към номера ще са безплатни в ЕС.

Що се отнася до мобилните данни, ако планът включва национални MB, те ще могат да се използват по време на пътувания в ЕС, но с възможни ограничения. Telenor ще предоставя определено количество, като информация за него ще бъде достъпна след 15 юни 2017 г. в приложението на оператора или на мобилния му портал за управление на роуминг.

В случай че клиентът превиши количеството, всеки допълнителен MB ще се таксува по 1.7 стотинки. Освен това операторът ще известява клиентите си, когато бъдат достигнати 80% от MB за роуминг.

Край на роуминга при мобилните оператори в ЕС от 2017-та

Край на роуминга при мобилните оператори в ЕС от 2017-та

От телекома обясняват още, че ако се прави обаждане от България към номер от мрежа в Зона ЕС, това е международно обаждане, което ще се таксува според тарифата на оператора.

Идеята на регулацията да бъде по-евтино и удобно пътуването в чужбина не е свързана с по-дълъг престой зад граница. В случай че потребителят прекарва повече време в чужбина, отколкото в България, операторът ще започне да таксува това потребление.

Страните в Зона ЕС включват всички държави от ЕС, като тук влизат Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

Край на роуминга в ЕС: И последната пречка е премахната

Край на роуминга в ЕС: И последната пречка е премахната

Евродепутатите гласуваха в четвъртък