Отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях, припомни в студиото на БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.Той призова мобилните оператори да бъдат коректни и да не злоупотребяват на тази основа.

"Има случаи, в които се спекулира с това и икономическите оператори използват подобни възможности, за да добавят към договорите на потребителите допълнителни услуги, които често пъти не са необходими. Настоятелно правят опити да ги склонят да подпишат нови срочни договори, за да ги запазят за по-дълго време или да ги затруднят, ако решат да ги напуснат в даден момент", каза председателят.

Маргаритов припомни, че след изтичането си срочният договор се трансформира в безсрочен и може да бъде прекратен по всяко време с едномесечно предизвестие.

Заради отпадането на роуминга нови правила ще бъдат включени в общите условия на операторите. Затова КЗП започва да ги преглежда.

Полезно е да се знае, че при подписването на договор "има способ, който може да предпази потребителите от вземане на прибързани решения, за които след това да съжаляват", посочи Маргаритов. "Ако се чувстваме притеснени в офиса на мобилния оператор, имаме право да не подпишем клаузата, по силата на която договорът започва да действа веднага. Можем да го вземем, да го прегледаме на спокойствие вкъщи и ако установим, че нещо не е наред, в 7-дневен срок да го развалим без каквито и да било последици от финансов или някакъв друг характер", добави той.