Берлин наложи забрана за наемане на цели апартаменти от страна на туристи в германската столица чрез сайта Airbnb и други подобни платформи. Местните власти искат по този начин да запазят наемите в града на възможно най-ниско ниво, пише Independent.

С налагането на огромни глоби те се надяват да „защитят” пазара на имоти под наем и да предотвратят скок в цените им.

Причината за предприетите мерки е свързана с големия интерес към онлайн порталите за настаняване, който е довел до рязък спад в предлагането на жилища с договори за наемане за продължителен период от време.

Защо Airbnb струва 25 милиарда долара?

Защо Airbnb струва 25 милиарда долара?

Успехът на споделеното легло

Влезлият в сила нормативен акт, въведен от местните власти в Берлин, предвижда забраната за платен престой за посетители на града, които да бъдат настанявани сами в целите апартаменти. Заради новите правила берлинчани може да плащат глоби до 100 хиляди евро.

Ограниченията предвиждат през онлайн порталите туристи да могат да наемат само стаи, а не целите жилища.

Действията не са толкова изненадващи, като се има предвид, че подобен нормативен акт е бил подготвен и обсъждан още през 2014 г. От 30 април обаче той вече е в сила.

Airbnb спечели $1 499 937 904 финансиране

Кошмарът на хотелиерите по света току-що спечели $1 499 937 904 финансиране

На колко е оценена компанията?

Ефектът върху онлайн порталите за наемане на жилища за престой вече е налице. Само за последния месец заявките към Airbnb от посетители, планиращи пътуване до Берлин, са намалели с 40%.

Говорителят на интернет компанията Джулиан Траутвейн посочва, че те ще окуражават берлинчани да продължат да дават под наем апартаментите си и да ги делят заедно с посетителите си. По неговите думи Airbnb помага на много жители на германската столица да плащат високите си наеми.