Вероятно ще минат години преди хората да се върнат за постоянно в офисите. Засега работата от вкъщи се превръща в постоянна тенденция.Близо 8,9 млн. кв. м площи ще останат празни през следващите 2 години поради пандемията. Това показват данните на доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield за септември. 

Свободните офис площи в световен мащаб ще се увеличат от 10,9% преди кризата (четвърто тримесечие на 2019) до 15,6% през второто тримесечие на 2022 г. Ще са нужни 5 години преди офис пазарът да се върне до нивата от преди кризата.

Един компенсиращ ефект според компанията ще е потенциалният обрат на дългогодишната тенденция на "уплътняване", при която бизнесът заема по-малко пространство на служител, който използва офис. COVID-19 изисква социална дистанция в краткосрочен план и нарушаване на тенденцията за използване на по-малко от необходимото офис пространство. Все още не е ясно дали обръщането на тенденцията ще продължи обаче.

"Смятаме, че ще навлязат практики, които позволяват дистанционна работа въртящите се смени на работниците ще се увеличат", пишат авторите на доклада.

И при наемите ще отнеме време за възстановяване на пазара. В световен мащаб се очаква да се достигне дъното през първото тримесечие на 2022 г., след което наемите ще започнат да нарастват и ще достигнат нивото си отпреди кризата през 2025 г., посочва анализа на компанията.

Основни изводи за пазара в Европа

Базовият сценарий за заетост в европейски офис сегмент е за загуба на 1,2 милиона работни места през 2020 г. Наемите ще спаднат със 7,8% догодина и с 1,7% през 2022 Г.

През 2022 г. търсенето на офис площите ще се възстанови, движено от подобряване на пазара на труда. Нивата на работата в офиса се очаква да достигне нивата си отпреди кризата до третото тримесечие на 2022 г.

Европа е разнообразен регион и офис пазарите в някои страни и са по-"склонни" да претърпят по-силни структурни промени като увеличаване на работа от вкъщи и т.н. Като цяло във Великобритания има по-голяма склонност към дистанционна работа за разлика от Централна и Източна Европа, които обикновено имат по-малко население.

Според доклада ще се увеличат хората, които работят от вкъщи през идните пет години и ще достигне 10% в САЩ и Европа спрямо 1,2% в Китай, където има по-силен натиск работа от офисите. Цените на наемите в САЩ се очаква да намалеят с 6,5% догодина и с 2,3%, а в Китай съответно с 8%.

Многобройни проучвания показват че повечето хора искат да бъдат в офиса поне няколко дни в седмицата, но с някои промени, включително повече гъвкавост при работа от вкъщи , социално дистанциране в офиса, повече единични бюра, повече пространство и по-малко споделени бюра, пише още в доклада.