Могат ли нано апартаментите - смятани за един от начините за решаване на хроничния недостиг на жилища в Хонконг - да излязат от мода толкова бързо, колкото грабнаха вниманието на обществото?

Преди две години, когато строителят на жилищен проект в Новите територии предложи жилища по-малки от паркомясто, ръководител на компанията заяви: "Дори императорът, живеещ на място, голямо колкото Забранения град, още спи на легло."

Изглежда обикновените жители имат друго мнение за супер малките апартаменти. Продажбата през уикенда на проекта, в който някои жилища са с площ от едва 12 кв. м, не успя да привлече особено голям интерес, като бяха продадени само 2 от 73-те предложени жилища.

Да живееш на 9 кв.м.: Новата мода на най-скъпия пазар за имоти (СНИМКИ)

Да живееш на 9 кв.м.: Новата мода на най-скъпия пазар за имоти (СНИМКИ)

O-Pods разполагат с по 2 помещения и ще могат да се наемат за 400 долара месечно

"Нарастването и популярността на нано апартаментите е до голяма степен съсредоточено върху тяхната относителна достъпност за купувачите с ограничени бюджети", казва Денис Ма, ръководител на изследването в Jones Lang LaSalle.

"Когато цените на жилищата започват да падат, търсенето на тези типове имоти обикновено се срива, тъй като купувачите насочват вниманието си към по-големи жилищни имоти на едно и също ниво на цената", обяснява Ма.

В Хонконг вече се наблюдава спад в цените на жилищата. Цените на имотите са спаднали с 6.3% спрямо августовския им връх, показват данни на Centaline. Продажбите на нови жилища през ноември веротояно бъдат най-ниските по обем от началото на 2016 г., според Midland Realty.

Малките апартаменти вече не пораждат силен интерес сред купувачите

Малките апартаменти вече не пораждат силен интерес сред купувачите

Историята показва, че малките апартаменти обикновено са по-потърпевши, когато има коригиране на цените. Цената на имотите по-малки от 40 кв. м спадна с 12% по време на ценовата корекция през 2015-2016 г. спрямо 9% за тези с площ от 70 до 100 кв. м, показват официалните данни.

Това е лоша новина за строителите на жилища, които се надяваха да се възползват от краткотрайната мания по малките имоти. Тогава апартаментите с размери на Tesla Model X се продаваха за около 500 000 долара през миналата година.

Jones Lang LaSalle прогнозира, че е между 2018 г. и 2020 г. ще бъдат завършени 3300 нови нано апартамента с площ от 19 кв. м или по-малко, което е с 35% повече от предходния тригодишен период.

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Сериозен проблем