Високите цени на имотите в Хонконг карат някои от жителите да нарушават закона. Малък, но все пак значителен брой млади хора живеят в индустриални сгради, заменяйки комфорта за по-нисък наем. Освен неудобства като ръждива вода и чести спирания на тока, това има един голям проблем: незаконно е, пише Bloomberg.

Но е риск, който 32-годишният фотограф Уа Лий е готов да поеме. В сградата, която живее, има и склад за китайски билки и комерсиална кухня. Но наемът, който той и съквартирантът му плащат, е едва $1 400 - по-малко от половината от обичайната за региона цена.

Цените в Хонконг са полудели: Паркомясто за $430 000 поскъпва до $760 000 за няколко месеца

Цените в Хонконг са полудели: Паркомясто за $430 000 поскъпва до $760 000 за няколко месеца

Там се намира най-скъпото място за паркиране в света

Апартаментът с размери около 90 кв. м. има малка кухня, баня и високи тавани и огромни прозорци - нещо твърде необичайно за малките жилища в Хонконг.Данни на Demographia сочат, че в Хонконг жилищата струват средно 19,4 пъти средния годишен доход. Твърде високите цени създадоха "микро-апартаменти" (под 20 кв. м.) и общежития.

Правителството разглежда 18 възможности за увеличаване на предлагането на земя, за да успокои цените и да избегне нарастващото недоволство. Но да позволи на хората да живеят в индустриални сгради не е едно от тях.

Около 12 000 души са живяли в такива сгради през 2016 г., откогато са последните данни. Наскоро правителството предложи криминализиране на нарушението.

Прогноза: Двуцифрен спад на цените на най-недостъпния имотен пазар в света

Прогноза: Двуцифрен спад на цените на най-недостъпния имотен пазар в света

Комбинация от фактори ще направи имотите по-евтини

Това обаче не отказва 23-годишната Тинг Ли, която живее с приятеля си в апартамент с размер 18 кв. м. в индустриална зона. Тя разказва, че често през уикенда водата е жълтеникава, а след края на работния ден електричеството спира, оставяйки жилището без климатик в града, познат с горещото време.Но двойката не смята скоро да се премести. Сега те плащат по 15% от общия им доход, а апартамент в някоя от жилищните зони ще им струва по поне 40%.