Пазарът на имоти в Хонконг е най-недостъпният в света. Съвсем скоро обаче цените на жилищата може да тръгнат надолу заради смесица от вътрешни и външни фактори, пише CNBC, цитирайки доклад на инвестиционната група CLSA.

"Имотният пазар в Хонконг изпитва най-лошата комбинация от фундаментални фактори от 15 години насам - повишаващи се лихви, забавяща се икономика и поевтиняващ юан", казва Никол Уонг. "Очакваме корекция от 15 процента през следващите 12 месеца", добавя тя, като посочва, че от началото на годината цените са се покачили с 14 процента.

HIBOR - Hong Kong Interbank Offered Rate - се доближава до два процента, след като запази нива от под един процент през последните девет години. Двуцифрен спад на местния фондов пазар и 9 процента спад на китайския юан формират негативните фактори.

Най-скъпият имотен пазар става все по-недостъпен

Най-скъпият имотен пазар става все по-недостъпен

Цените растат въпреки опитите за охлаждане

По-слабият юан срещу щатския долар прави имотите в Хонконг по-малко привлекателни за купувачите от континентален Китай, тъй като хонконкският долар е тясно свързан с щатската валута.

CLSA не са единствените, които предвижат спад в цените. Инвестиционната банка Nomura посочи по-рано този месец, че банките са започнали да повишават лихвите по опитеките. Последните два пъти, в които това се случи, цените на имотите паднаха с 5 и 13 процента.Правителството на Хонконг пък в края на юни въведе нов данък за новите апартаменти, които остават празни, за да се опита да увеличи предлагането.